V Avstralijo z razširjeno ekipo

Pred slovenskim kajakaštvom je pomembna predolimpijska sezona. Nemara še bolj kot slalomistom na divjih vodah se vroče poletje obeta sprinterjem na mirnih vodah.

Špela Ponomarenko Janić (desno) in Anja Osterman bosta spet 
veslali v dvojcu.  Foto: Nina Jelenc
Špela Ponomarenko Janić (desno) in Anja Osterman bosta spet veslali v dvojcu.  Foto: Nina Jelenc

KOPER > Špela Ponomarenko Janić, ki je 2. oktobra, prav na svoj rojstni dan, povila hčerkico Sofijo, se po sezoni tekmovalnega premora vrača v pogon. To je bržkone najpomembnejša novica za reprezentančni tabor, ki največ (olimpijskih) upov polaga prav v 37-letno Koprčanko. Spomini na Rio, kjer je na 200 metrov pristala tik pod zmagovalnimi stopničkami, so še živi. Prav tako kot pot, ki jo je morala preveslati, da se je najprej uvrstila in nato uspešno nastopila na olimpijskih igrah. Tudi leta 2014 si je ob rojstvu prvorojenca Adama vzela tekmovalni premor, nato pa Sloveniji priborila olimpijsko kvoto na svetovnem prvenstvu v Milanu.

Letos so načrti podobni. Tekmovalni vrhunec za sprinterje na mirnih vodah bo v madžarskem Szegedu, ki bo od 21. do 25. avgusta gostil svetovno prvenstvo, na katerem bodo razdelili pretežni del olimpijskih kvot. Na dlani je, da jo bo Slovenija lovila tudi v kajakaškem dvojcu na 500 metrov, kjer bo Janićeva spet združila moči z Anjo Osterman. Leta 2017 se je Špela na številnih tekmah vselej povzpela na zmagovalne stopničke tudi v navezi z Ostermanovo, ki je lani pokazala občuten napredek. Trener Stjepan Janić se nadeja, da bo njun zavesljaj še bolj usklajen, kot je bil.

Apollonio bo izzval Zakrajška

V moški konkurenci bo pot do Tokia za slovenske predstavnike še bistveno težja. Tacenski kajakaš Jošt Zakrajšek bo pri 36 letih na 1000 metrov bržkone lovil zadnji vlak za olimpijske igre. Še prej si bo moral izboriti mesto na svetovnem prvenstvu. Bržkone ga bo izzval 23-letni Alan Apollonio, ki ga čaka prva članska sezona. Večji del pripravljalnega obdobja pred izbirnimi tekmami bo pod taktirko trenerja in očeta Fredija Apollonia opravil na zagrebškem Jarunu. Pod vprašajem pa ostajajo načrti drugega primorskega članskega reprezentanta Simona Blaževiča, ki se pri 24 letih spogleduje tudi z zaključkom tekmovalne poti.

Tokio je še daleč

Boj za olimpijske kvote bo na svetovnem prvenstvu neizprosen. V dvojcu si bo vozovnico za Tokio, kjer v sprintu na mirnih vodah ne bo gneče, priveslalo le šest čolnov oziroma držav. Popravni izpit bo s še bolj gostim sitom le eden, v celinskih kvalifikacijah prihodnje leto. Podobno zaostren lov na olimpijske kvote se v Szegedu obeta v posamičnih disciplinah. Sezona sprinterjev na mirnih vodah bo letos še bolj skrčena kot lani. Namesto evropskega prvenstva bodo izvedli druge evropske igre, ki jih bo od 21. do 30. junija gostil Minsk.

Tako kot lani bosta le dve tekmi svetovnega pokala. Prvo bo od 24. do 26. maja gostil poljski Poznan, drugo pa teden dni kasneje nemški Duisburg. Izbirne tekme bodo aprila, v posamezni disciplini pa bosta lahko nastopila po dva reprezentančna čolna. Boljši bo slovenske barve zastopal na svetovnem prvenstvu, a do tam je še dolga pot.

Reprezentančna ekipa pod taktirko Stjepana Janića se pripravlja po že ustaljenem receptu, v Kopru pa se sprva je soočila že z znanimi logistični zapleti, ki so se z novim političnim vetrom vendarle končali. Bazične priprave so opravljene, od danes pa bodo že tradicionalno slovensko zimo zamenjali z avstralskim poletjem. Gold Coast je z nekaj izjemami v zadnjem desetletju že skoraj drugi dom za razširjeno ekipo, v kateri se je obetavni Mii Medved pred letošnjo sezono pridružila še ena mlada reprezentantka, Taja Smukavec iz Bohinja.

Zimsko ogrevanje

“Nima smisla, da bi improvizirali oziroma zmrzovali v Evropi. V Avstraliji bo raven treningov oziroma intenzivnost veslanja že visoka, prizorišče poznamo in vemo, kaj nas čaka v naslednjih dveh mesecih,” je pred odhodom na pot preverjeni vadbeni načrt razgrnil Stjepan Janić, ki mu zelo prav pridejo pridejo tudi izkušnje in poznanstva iz časov svoje tekmovalne poti.

“V drugo mi je bilo lažje tako pred kot po porodu. Hitreje sem se vrnila k vadbi, približno pa sem vedela, kaj me čaka. Znam tudi prisluhniti svojemu telesu. Imam že dovolj kilometrine in ko telo potrebuje počitek, se ne ženem na trening. Glavni tekmovalni načrti so seveda povezani s svetovnim prvenstvom, na katerem si kljub zaostrenim normam želimo osvojiti vsaj eno olimpijsko kvoto,” je povedala Špela Ponomarenko Janić.


Najbolj brano