Tomislav Klokočovnik: “Ostal bi le, če se opravičijo!”

Te dni odmeva, da Tomislav Klokočovnik, predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v ljubljanskem kliničnem centru, odhaja. Za PN pravi, da odpovedi še ni oddal, jo pa bo, če se mu podpisniki pritožbe zoper njegovo vodenje javno ne opravičijo.

Tomislav Klokočovnik, predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo  
srca in ožilja v ljubljanskem   kliničnem centru (UKC) in  glavni 
kardiokirurg,  je minuli teden sporočil, da odhaja iz   te klinike,  saj 
ga je prizadelo pritožno  pismo podrejenih.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tomislav Klokočovnik, predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v ljubljanskem kliničnem centru (UKC) in glavni kardiokirurg, je minuli teden sporočil, da odhaja iz te klinike, saj ga je prizadelo pritožno pismo podrejenih.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Tomislav Klokočovnik, predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v ljubljanskem kliničnem centru (UKC) in glavni kardiokirurg, je minuli teden sporočil, da odhaja iz te klinike, saj ga je prizadelo pritožno pismo podrejenih. Za PN je včeraj odločitev potrdil in priznal, da uradne odpovedi še ni oddal, saj se je šele pozno zvečer sestal z vodjem kirurške dejavnosti Matjažem Veselkom. Odločil se bo sredi tedna. V UKC so včeraj potrdili, da njegove uradne odpovedi še niso prejeli.

Pritožba podrejenih

Enajst kirurgov z oddelka, ki ga vodi Klokočovnik, predstojniku očita med drugim slabe delovne razmere, neplačane nadure, prevelike obremenitve, prilaščanje določenih vrst operacij in neracionalno porabo denarja za brezšivne biološke zaklopke, dražje od običajnih.

Tomislav Klokočovnik

predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v ljubljanskem UKC

“Očitajo, da jih 'teram'. Če hočejo zrasti v vrhunske, je to nujno! Vse skupaj je primitivno, neumno ...”

Takoj, ko je Klokočovnik zaradi pritožbe sporočil, da odhaja, je UKC sporočil, da je generalni direktor Aleš Šabeder njegovo ustno odpoved zavrnil. Včeraj nam je Jure Brankovič, vodja službe za odnose z javnostmi povedal, da uradne odpovedi še ni. “Podpisniki pritožbe zahtevajo njegov odstop. Med drugim omenjajo, da z njim težko delajo, kar ga je užalilo in prizadelo. V pogovoru z vodstvom je omenjal še, da bo najprej izkoristil proste ure in zadevo pretehtal.”

Po predpisih ima 60-dnevni odpovedni rok. “UKC je zelo žal, če bo uresničil napoved o odhodu, saj je zelo kakovosten priznani kardiokirurg. Zato smo mu ponudili vse možnosti, da bi ostal. Velika škoda je, kadar odhaja zelo dober strokovnjak. V dobrobit oddelka pričakujemo, da se bomo še temeljito pogovorili.”

Jure Brankovič

vodja službe za odnose z javnostmi v UKC

“UKC je zelo žal, če bo uresničil napoved o odhodu. Zato smo mu ponudili vse možnosti, da bi ostal.”

Omenja, da delo ne bi bilo okrnjeno in bolniki neoskrbljeni. Ta hip pa še ni jasno, kaj bo s tistimi pacienti, ki želijo prav njega.

“Ostal bi le, če se mi opravičijo”

Tako je včeraj popoldne za naš časnik zatrdil Tomislav Klokočovnik. Pritožba ga je prizadela in užalila. Še zlasti, ker gre za njegove učence, ki jih usposablja in uči, da bi imel naslednike, saj ima do upokojitve le štiri leta. Morda se bo predčasno upokojil ali odšel v Kuvajt, Dubaj ... “Ponudb ne manjka. Tja bom v kratkem šel učit mlade kirurge. Morda se bom dogovoril še za delo.”

Kaj bo z njegovimi pacienti, če bo odšel? “Ta hip še ne vem. Zanje mi je seveda zelo žal. Najbrž bodo operirani klasično. Vse je odvisno od nadaljnjih razgovorov in ali se mi bodo pritožniki opravičili. Očitajo, da jih 'teram'. Če hočejo zrasti v vrhunske, je to nujno! Vse skupaj je primitivno, neumno ... Zadeli so me v srce. Tega nisem pričakoval!”


Najbolj brano