Gorica med oblaki in na realnih tleh

Pisatelj, sicer duhovnik in politik, Andrea Bellavite, ter fotograf Massimo Crivellari sta se podpisala pod še eno monografsko knjigo. Po tem, ko sta se sprehodila po Krasu in ob Soči, sta se tokrat povzpela nad Gorico in Novo Gorico. Ter na mesti pogledala iznad oblakov.

Andrea Bellavite in Massimo Crivellari (z leve)
Andrea Bellavite in Massimo Crivellari (z leve) 

GORICA > Andrea Bellavite se je sicer v Gorico priselil, a se je s svojim pisanjem in javnimi nastopi, morda ravno zaradi svoje neobremenjenosti s preteklimi travmami in konflikti, uveljavil kot poznavalec goriške resničnosti in zgodovine in promotor vrednost sožitja.

Ko nekega dne začneš hoditi

Za genezo knjige, ki je izšla v italijanskem jeziku in nosi naslov Gorica nad oblaki: pot med hribi in mesti, se skriva zanimiva anekdota. Bellavite namreč rad hodi: “Nekega jutra pred par leti sem se zbudil in si zaželel hoje. Nisem imel nobene volje, da bi se usedel v atomobil, zato sem preprosto stopil iz svoje stavbe v središču Gorice in začel s hojo.” Povzpel se je na Kostanjeviški grič, od tam čez Novo Gorico pešačil do Kromberka, se dvignil na Škabrijel in se od tam spustil v Grgar, se povzpel na Sveto goro in nato na Sabotin, od koder se je vrnil domov.

37kilometrov je dolga krožna pot, ki vodi med mesti in vrhovi.

Pot ni za šibke. Šteje 32 kilometrov in 1.700 metrov višinske razlike. “Ampak mi je bila tako všeč, da sem se po njej odpravil vsaj nekajkrat na leto. Ko me je urednik Adriano Ossola oktobra prosil, naj do božičnih praznikov napišem nekaj o Gorici, sem sprva okleval, kasneje pa sem se spomnil, da je morda ta moja pot pravo izhodišče. O Gorici so čudovite knjige napisali pametni ljudje, s katerimi se niti v sanjah ne bi primerjal. Ampak morda je dobro, če kdaj pa kdaj na mesti pogledamo z višine.”

Fotografije Massima Crivellarija, ki spremljajo besedilo, so narejene v črno-beli tehniki. “Že tako je Gorica s svojo nostalgično noto primerna za črno-belo fotografijo. Poleg tega pa se mi je zdelo, da je ta tehnika precej nevtralna,” je pojasnil Crivellari.

Vodič, zgodba in refleksija

Knjiga, pojasnjuje Bellavite, deluje na treh ravneh. Lahko jo uporabimo kot vodič po izjemni treking poti. Lahko jo beremo kot zgodbo o stavbah, naravnih znamenitostih in ljudeh ob poti. Vsakemu zanimivem kraju je namenil kratko besedilo: “Namenoma, saj popotnik nima časa, da bi se predolgo ustavljal. Sem pa ob vsaki temi nakazal avtorje, ki so o njej že pisali poglobljeno, kar pomeni, da lahko, kdor želi, poišče dodatne informacije.” Tretja raven je refleksivna. Ko človek hodi, pravi Bellavite, razmišlja. In takšna pot je idealna priložnost za meditacijo o enotnosti v različnostih, o tem, kako poiskati lastno vrednost in temelje za prihodnost. Zaradi svoje druge in tretje dimenzije knjiga še zdaleč ni namenjena le pohodnikom. “Z mano lahko hodite tudi v mislih,” je povedal Bellavite.

Pisatelj in univerzitetni profesor Giuseppe O. Longo, ki je knjigo predstavil, je prepričan, da ta dobro povzema kompleksnost in lepoto Goriške na obeh straneh meje. “Gorica v sebi nosi to kompleksnost že vse od svojega nastanka. Plime slovanske in latinske kulture tu trkajo druga v drugo. Ob tem so vidni sledovi drugih kultur, denimo germanske in judovske. Mesto je kot nekakšna zebra, vzorec nasprotij. Mikrokozmos, ki je podoba makrokozmosa.”


Najbolj brano