Bolnik statistika, zdravnik birokrat

Že leta zdravniki družinske medicine opozarjajo, da so v poklicu najslabše plačani in najbolj obremenjeni. Da izgorevajo, da jih je premalo in da se mladi za to specializacijo ne odločajo prav zaradi prenapornega dela.

Temu pritrjujejo podatki o opredeljenih bolnikih. Nekateri imajo dobrih 2000 bolnikov, so pa tudi takšni z manj kot 1400, kolikor znaša normativ Fidesa. Tudi med temi zdravniki eni slovijo, drugi ne. Pri tistih, ki veljajo za dobre, se v ambulanti vsak dan zvrsti do 80 bolnikov. V sezoni gripe še več.

Osebni zdravniki zahtevajo spremembe, ki bodo bolnika postavile v središče in jim omogočile zanj več časa, ne pa manj.

Vsem pa zdravstvena zavarovalnica in blagajna ZZZS iz dneva v dan pošilja nove zahteve po administriranju. Kar odžira čas za pregled in posvet z bolnikom. Tako postaja bolnik le gola statistika, zdravnik pa vse bolj birokrat.

A ZZZS - in ministrstva s svojim aparatom birokratov - to ne zanima. Pomembni so statistični in podobni podatki. Takšni, ki bi jih iz podatkov iz ambulant večinoma lahko zbirali ti uradniki sami. A laže je e-obrazce in druge e-formularje oblikovati tako, da prisilijo osebnega zdravnika k izpolnjevanju, da sploh lahko zaključi pregled bolnika. Ob tem mu ZZZS grozi še z mandatnimi kaznimi, če ne bo po njenih merilih varčen in vesten administrator. Tako birokrati namerno krnijo in slabšajo zdravljenje ter obravnavo bolnikov.

Je torej presenečenje, da se mladi zdravniki za to specializacijo ne odločajo? Ali vsaj ne za prvo izbiro? Ker se povečini ne, delajo v tej dejavnosti vse starejši specialisti. Ki ob upokojitvi vsak za seboj pusti brez zdravniške oskrbe vsaj 1500 bolnikov.

Ker so razmere vse slabše, je družinskim zdravnikom prekipelo. Od ministra zahtevajo celovite sistemske spremembe, prilagojene sodobnemu zdravljenju, ne birokratom. Osebni zdravniki zahtevajo spremembe, ki bodo bolnika postavile v središče in jim omogočile zanj več časa, ne pa manj.

A minister Fakin trdi, da razmere niso kritične. Da je v sistemu za to dejavnost več denarja in prihajajo novi kadri. Res je. A je res tudi, da je nujna temeljita prevetritev ZZZS in ministrstva. Kjer je veliko dobrih strokovnjakov, hkrati okostenelih birokratov. Fakin ta ustroj dobro pozna. Tudi sam je zdravnik, a že leta odmaknjen iz prakse, saj je politik. Politiki pa praviloma hitro izgubijo stik s stvarnim vsakdanjikom.


Preberite še


Najbolj brano