Župan navija za hotel v Adrii

Propadajoča stavba nekdaj priljubljenega gostišča Adria je dobila novega lastnika. Od dedičev nekdanjih lastnikov jo je kupilo Vinarstvo Wipach iz Lož pri Vipavi. Objekt nameravajo obnoviti v turistične namene. Župan je razočaran, da občina pod vodstvom predhodnika ni izkoristila predkupne pravice. Sam na tem območju vidi idealno priložnost za manjši hotel.

Nekdaj priljubljeno gostišče Adria je kupil domačin, ki  namerava 
stavbo prenoviti za turistične namene.  Foto: Alenka Tratnik
Nekdaj priljubljeno gostišče Adria je kupil domačin, ki namerava stavbo prenoviti za turistične namene.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Zaprto in propadajoče poslopje nekdaj priljubljenega vipavskega gostišča ob obnovljenem Lanthierijevem dvorcu je kraju v zadnjih letih bolj v sramoto kot v okras. Dediči nekdanjih lastnikov, ki so objekt z denacionalizacijo leta 2007 dobili nazaj in zaradi nezmožnosti njegove uporabe med letoma 1991 in 2007 z odločitvijo sodišča od Mlinotesta zanj dobili še lepo odškodnino, ga niso obnavljali, ampak so zanj iskali kupca.

Ostaja za turizem

Novi lastnik je Vinarstvo Wipach iz Lož pri Vipavi oziroma Domen Koren, ki namerava osrednji objekt prenoviti v turistične namene, a podrobnosti še ne razkriva. Ima pa že večletne izkušnje v turizmu, saj se med drugim ukvarja z oddajo sob in apartmajev.

Del je še v lasti Mlinotesta

Del kompleksa gostišča Adria, ki ni bil podržavljen, je še vedno v lasti ajdovskega Mlinotesta. Kot je pojasnil predsednik uprave Danilo Kobal gre za tako imenovano Baronovo hišo, kjer je bila v pritličju kuhinja, v nadstropju pomožni prostori, zraven pa sodi tudi parcela ob stavbi. Po Kobalovih besedah so ga za primerno ceno pripravljeni prodati.

Da je objekt Adrie vredno obnoviti in ga vključiti v turistično ponudbo Vipave, so že nekdanjemu vipavskemu županu Ivanu Princesu večkrat namignili tako tukajšnji turistični delavci kot tudi svetniki občine, a se občina ni odločila za nakup. Zdajšnji župan Goran Kodelja to odločitev obžaluje. “To je tako rekoč centralna zgradba v središču Vipave in sem razočaran, da se je občina tako poceni odpovedala predkupni pravici mesec dni pred volitvami.”

Priložnost za manjši hotel

Kodelja je prodajo gostišča in njegovo preobrazbo v hotel uvrstil med temeljne projekte svojega županovanja. Zasebno pobudo spoštuje in podpira. A je dodal: “Nove investitorje sem že povabil na pogovor, ampak nisem imel občutka, da govorimo o istih ciljih. Verjamem, da se bomo še pogovarjali. Karkoli bo zraslo tam, bi moralo biti v interesu celotne občine Vipava. Če se bo pokazalo, da tam ne bo zrasel hotel, imamo na voljo še eno zgradbo,” je povedal župan.

Za nakup so se zanimali tudi Avstrijci

Kot smo izvedeli, so o nakupu gostišča Adria razmišljali tudi v vodstvu družbe Vipava 1894. “Res je, da smo skupaj z investitorjem iz Gradca lani razmišljali o tem, da bi objekt gostišča Adria v Vipavi kupili in ga preuredili v hotel. O tem smo se med drugim pogovarjali tudi z nekdanjim vodstvom Občine Vipava. A situacija okrog objekta, težave zaradi poplavnega območja in pomanjkanje parkirišč so bistveno spremenili finančni načrt, zato se projekta ni uresničilo,“ je pojasnil direktor družbe Vipava 1894 Jakob Blaschitz.

Pri tem ima v mislih stavbo na Glavnem trgu, ki je že v lasti občine, v njej pa trenutno domuje Zavod za turizem TRG Vipava s pisarno TIC in vinoteko. “Skupaj s prostori v stavbi zadaj imamo na voljo približno tisoč kvadratnih metrov površine, kar je čisto dovolj za manjši hotel. In ta bo zrasel v Vipavi, ker Vipava potrebuje hotel. Če ne na lokaciji gostišča Adria, pa kje drugje,” je še napovedal župan.

Goran Kodelja

vipavski župan

“Manjši hotel bo zrasel v Vipavi, ker Vipava potrebuje hotel. Če ne na lokaciji gostišča Adria, pa kje drugje.”


Najbolj brano