Voznik z minibusom, polnim otrok, zapeljal v globel

Včeraj zjutraj se je na cesti od smučišča Cerkno proti Dolenjim Novakom zgodila nevsakdanja prometna nesreča. Voznik minibusa, ki je v šolo peljal devet šolarjev, je s ceste zapeljal levo v globel in obstal približno 30 metrov pod cesto. Na srečo se je vse skupaj končalo z veliko strahu in manjšimi poškodbami petih potnikov in voznika.

Voznik je z minibusom, s katerim  je otroke peljal v šolo,  s cestišča 
zapeljal levo v globel. Vozilo je  po 30 metrih  obstalo med 
drevesi. Foto: PGD Idrija
Voznik je z minibusom, s katerim je otroke peljal v šolo, s cestišča zapeljal levo v globel. Vozilo je po 30 metrih obstalo med drevesi. Foto: PGD Idrija

CERKNO > Včeraj ob 6.40 je voznik minibusa, doma iz okolice Cerknega, po cesti med smučiščem Cerkno in Dolenjimi Novaki v šolo peljal devet šolarjev, med njimi je bila tudi 18-letna dijakinja. Novogoriški prometni policisti, ki so se pridružili idrijskim policistom pri ugotavljanju okoliščin nesreče, so ugotovili, da je 54-letni voznik minibusa med vožnjo proti Dolenjim Novakom na ravnem delu ceste z z vozilom nenadoma zapeljal levo v globel, najprej je po brežini zapeljal na gozdno brežino, nato pa ga je odbilo navzdol. Po 30 metrih je šolski avtobus obstal na kolesih, ustavilo ga je večje drevo.

Voznik in potniki so se sami rešili iz šolskega avtobusa. S prizorišča nesreče so jih z drugim minibusom odpeljali v zdravstveni dom, kjer so jih oskrbeli. V nesreči so se potniki močno prestrašili, lažje se jih je poškodovalo šest, trije otroci, 18-letnica, 66-letni potnik ter voznik. 18-letno dekle so s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center, z reševalnim vozilom pa so tja odpeljali še tri potnike. 54-letni voznik je kasneje sam poiskal zdravniško pomoč v ljubljanskem kliničnem centru. Še eno mlajšo učenko so kasneje peljali na pregled v jeseniško bolnišnico, so pojasnili na novogoriški policijski upravi.

O nesreči so policisti obvestili tudi vodstvo Osnovne šole Cerkno. Ravnatelj Mitja Dežela je povedal, da je bilo v šolskem minibusu sedem njihovih učencev različnih starosti, šest jih je po zdravstveni oskrbi prišlo v šolo. “Z njimi smo se pogovorili, jih pomirili in razbremenili. Bili so prestrašeni, polni vtisov,” je o dogajanju v šoli povedal ravnatelj. Pogovarjali so se tudi s starši in se dogovorili, da jih bodo poklicali, če bi se dopoldne kaj zgodilo z njihovimi otroki. Strinjal se je, da so imeli vsi v minibusu res veliko sreče.

S prevoznikom, ki v občini opravlja šolske prevoze, z njim pa šola sodeluje tudi v okviru nadstandardnih dejavnosti, doslej niso imeli težav. To je bil za šolo prvi takšen dogodek. Sicer pa bodo počakali, da pristojni organi končajo s svojim delom in šele nato ukrepali, če bi to bilo potrebno.

Po nesreči šolskega avtobusa so posredovali tudi idrijski prostovoljni gasilci, ki so kraj nesreče naletno in požarno zavarovali, pomagali policiji pri urejanju prometa ter sanirali cestišče, po katerem so se razlile motorne tekočine. “Pomagali smo tudi izvleči vozilo iz globeli na cesto,” je pojasnil Andrej Bezeljak, poveljnik idrijskih prostovoljnih gasilcev.

O nesreči so prometni policisti obvestili preiskovalnega sodnika novogoriškega okrožnega sodišča in novogoriško tožilstvo, na podlagi vseh ugotovljenih dejstev o nesreči bodo 54-letnega voznika kazensko ovadili zaradi kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa. Cesta včeraj zjutraj ni bila spolzka, poledenela ali zasnežena, voznik pa ni vozil pod vplivom alkohola, so ugotovili policisti.


Najbolj brano