Šempeter je spet dobil knjižnico

Po 70 letih se v Šempeter vrača krajevna knjižnica. V obnovljenih prostorih tik ob osrednjem Trgu Ivana Roba jo bodo odprli danes ob 17. uri. Odprta bo od ponedeljka do četrtka po polovičnem delovnem času, 20 ur na teden. Začeli bodo z nekaj tisoč enotami gradiva in ga postopoma nadgradili na 10.000 enot.

Prostore nove, lično urejene knjižnice v Šempetru bodo odprli 
danes ob 17. uri.  Foto: Leo Caharija
Prostore nove, lično urejene knjižnice v Šempetru bodo odprli danes ob 17. uri.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Po natanko 70 letih se bo v Šempeter vrnila krajevna knjižnica. Prav tam je bila namreč januarja 1949 ustanovljena Okrajna študijska knjižnica Gorica, ki je kasneje prerasla v osrednjo splošno knjižnico na Goriškem - Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica. Ta je imela doslej sedem krajevnih knjižnic, tistim v Braniku, Renčah, Solkanu, Prvačini, Kanalu, Desklah in Biljah pa se danes ob 17. uri pridružuje še šempetrska.

Krajani so si zanjo prizadevali desetletja, tudi na občini so kar dolgo preigravali različne možnosti, kam jo umestiti. Slednjič so se odločili, da jo bodo uredili tik ob glavnem trgu, v stavbi nekdanje galerije Bažato, ki je v lasti občine.

Še Brici čakajo na knjižnico

Zdaj, ko je Šempeter dobil krajevno knjižnico, na Goriškem le še v občini Brda nimajo svoje. Pred leti so bile že resne pobude, da bi jo zagotovili, kar nekaj Bricev je prepričanih, da bi jo potrebovali, saj imajo zdaj samo šolsko. “Luknje” za zdaj mašijo z bibliobusom, ki vozi v Brda dvakrat na teden, Irena Škvarč pa si želi, da bi se z občino dogovorili in krajevno knjižnico odprli tudi tam.

Občina je zagotovila prostor in denar za stroške

Ta jih je začela urejati lani, s približno 150.000 evri jih je statično sanirala, zgradila novo armiranobetonsko ploščo, stopnišče, stavbo izolirala, uredila nove sanitarije in dodala premično ploščad za invalide. Podobno kot za druge javne ustanove, bo prostor dala brezplačno v uporabo Goriški knjižnici Franceta Bevka, občina pa bo zagotavljala denar za tekoče stroške in zaposleno bibliotekarko, je pojasnil župan Milan Turk.

“Knjižnica bo namenjena krajanom, v njej bo v končni fazi 10.000 enot gradiva, začenjamo pa z nekoliko manj enotami. Gradivo bo aktualno, táko, po katerem je največ povpraševanja, namenjeno bo vsem skupinam uporabnikov, tako tistim najmlajšim, prek mladine pa do odraslih z različnimi zanimanji,” je povedala direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka Irena Škvarč.

20 ur na teden bo odprta knjižnica v Šempetru.

Odprta bo 20 ur na teden

Gradivo je pripravila osrednja knjižnica, nekaj iz svojega fonda, nekaj denarja za novo je dodala občina, “nekaj pa so ga darovali založniki z namenom, da čim bolj obogatimo knjižnico.” Zbirka bo kakovostna, upoštevali so vse strokovne kriterije, je napovedala.

V pritličju bo prostor za najmlajše, računalnik, izposoja, v nadstropju pa del za leposlovje in bolj splošno ter strokovno literaturo za odrasle in poučno za mladino. Del so namenili domoznanstvu z literaturo o domačem kraju in lokalnem prebivalstvu, ki je vedno precej iskana. “Knjižnico smo opremili tudi s periodičnim tiskom in nekaj avdio in video gradiva. Bibliotekarka ima veliko izkušenj z delom v osrednji in krajevnih knjižnicah. Knjižnica bo odprta 20 ur na teden, in sicer ob ponedeljkih in torkih dopoldne, ob sredah in četrtkih pa popoldne,” je napovedala Irena Škvarč.

Župan Milan Turk je prepričan, da bo krajevna knjižnica zaživela. “Računamo, da bodo prihajali predvsem ljudje, ki se malo težje odpravijo v knjižnico v Novo Gorico, dnevni uporabniki periodike, šolarji, dijaki, in seveda starejši občani, ki jim ne bo treba vsak dan v osrednjo knjižnico in bodo v Šempeter lahko tudi naročili literaturo. Knjižnica je opremljena tudi za zelo majhne otroke, v njej bo mogoče organizirati dogodke. Šempeter je kljub vsemu velik kraj in ima veliko obiskovalcev,” je dejal Milan Turk.


Najbolj brano