Skupaj načrtujejo in “špilajo rock”

Šentviška planota je primer, ki ponovno potrjuje, da se sodelovanje obrestuje in da drži pregovor, pomagaj si sam in Bog, v konkretnem primeru Občina Tolmin, ti bo pomagal.

Na živahni kmetijski planoti z 800 ljudmi v treh krajevnih skupnostih ni prepada med generacijami. Nasprotno - starejši in mlajši garajo skupaj in se družijo v številnih društvih, v času odmevnega dobrodelnega koncerta Gora Rocka tudi rockajo skupaj. Ne le pod odrom, temveč povsod tam, kjer je treba poprijeti za organizacijsko in izvedbeno delo.

Z odločnostjo in dogovorom o lastnem prispevku so prepričali Občino Tolmin, ki z državo prispeva glavnino denarja.

Ker se v skupnosti razumejo, so cilji dosegljivi. Primer je gradnja velike večnamenske dvorane, ki bo z različnimi programi povezovala najmlajše v vrtcu do najstarejših, lahko bi rekli štiri generacije. Zanjo so krajevne skupnosti več let hranile denar, ki so ga prejemale iz proračuna, nadgrajevali so ga še z izkupičkom, ki ga prinaša Gora Rocka.

Z odločnostjo in dogovorom o lastnem prispevku so prepričali tudi Občino Tolmin, ki bo skupaj z državnim popotresnim denarjem prispevala glavnino. Župan Uroš Brežan je večkrat povedal, da najraje pomagajo tam, kjer si ljudje sami pomagajo in da so planotarji zgled ostalim. Primerjavo bi lahko povlekli s prav tako aktualnim projektom, elektrifikacijo podkrnskih planin, ki ne bi bila možna brez sodelovanja med pašnimi skupnostmi, ki prispevajo delo, in Elektrom Primorska, ki plača material in strokovno delo. Še bi našli primere, ki so nekakšna sodobna izvedba nekdanjih samoprispevkov in udarniškega dela. V nekih drugih časih in tudi danes predvsem povezujejo ljudi v skupnih ciljih in če je še druženje zraven, je toliko bolje. Ker zgolj čakanje na denar, ki ga je vedno premalo, vodi zgolj v nerganje, apatijo in razprtijo.

Občina se je v primeru večnamenske dvorane izkazala, malo manj pri komunalnem opremljanju zazidalnega območja na Šentviški Gori, za katerega planotarji prosijo že leta z željo, da jim mlade družine ne bi uhajale v dolino. Za zdaj z zemljo povezani mladi ostajajo, ni pa več časa za zavlačevanje. Parcele bi za ugoden denar morali ponuditi že včeraj, ne šele prihodnje leto.

Načrtov je še mnogo in ni dvoma, da jih bodo s pomočjo štirih svetnikov in občine uresničevali. Strpno, kot doslej.


Preberite še


Najbolj brano