Pomlad in Cankar

Pri založbi Karantanija so včeraj predstavili pesniško zbirko Toneta Kuntnerja Zamrznjena Pomlad, v kateri je zbranih 30 pesmi. Število je simbolično in ponazarja 30. obletnico slovenske pomladi, ki jo avtor piše z veliko začetnico. Pesmi spremljajo odlomki iz Cankarjevih del, knjigo z lansko letnico pa je Kuntner posvetil tudi 100. obletnici Cankarjeve smrti.

Tone Kuntner  Foto: STA
Tone Kuntner  Foto: STA

LJUBLJANA > Knjigo Zamrznjena Pomlad uvaja pesem Slovenska pomlad Janeza Menarta, ki je po besedah Toneta Kuntnerja (1943) edini slovenski pesnik, ki je slovenski pomladi posvetil pesem. To obdobje Kuntner razume kot zvezdni trenutek oziroma nasmeh zgodovine.

S Kuntnerjem se je včeraj o knjigi pogovarjala urednica Viktorija Muha, ki mu je zastavila vprašanje, ali ga obremenjuje, da je eden redkih sodobnih pesnikov, ki piše domoljubno poezijo. Kuntner je odgovoril, da se s tem ne obremenjuje, saj da piše o stvareh, ki se ga dotaknejo, in čuti, da jih mora ubesediti. Omenil je, da je nekoč njegov profesor Pino Mlakar kot moderno opisal tisto, kar je iskreno.

Po njegovih besedah ga drugi opredeljujejo kot pesnika domoljubne poezije, sam pa ima le rad slovensko deželo in čuti do nje zelo podobno kot nekoč Ivan Cankar, ki je bil tako vzhičen nad njo kot tudi zelo kritičen. Zato si ga je Kuntner v knjigi tudi “izbral za svojega sogovornika” in v svojo knjigo vtkal citate iz njegovih del.

Kuntner je še dejal, da ga s Cankarjem veže nekaj naključij. Prvo izvira iz otroštva, ko mu je oče podaril prvo knjigo, ki se je začela s Cankarjevimi besedami: “Jaz, bratje, pa vem za domovino ...” V študentskih letih je v Duletičevem filmu Na klancu (1971) igral Lojzeta, ki pooseblja Cankarja.

Knjigo Zamrznjena Pomlad, v kateri je deset poprej še neobjavljenih Kuntnerjevih pesmi, zaključuje Prešernova Elegija svojim rojakom.


Najbolj brano