Nasip ob Rodiški cesti pod lupo inšpekcije

Ob Rodiški cesti je občina očistila zanemarjene parcele in odstranila avtobusno postajo, a nov nasip za potrebe parkirišča je pri krajanih sprožil dvome, ali gre za dovoljen poseg. Pod lupo ga je vzela tudi gradbena inšpekcija.

Zemljišče ob Rodiški cesti na Kozini je dala občina očistiti, nasuti 
in poravnati za potrebe parkirišča, a nekateri krajani menijo, da je 
nasutje previsoko in bi zanj potrebovali gradbeno dovoljenje.    Foto: Lea Kalc Furlanič
Zemljišče ob Rodiški cesti na Kozini je dala občina očistiti, nasuti in poravnati za potrebe parkirišča, a nekateri krajani menijo, da je nasutje previsoko in bi zanj potrebovali gradbeno dovoljenje.  Foto: Lea Kalc Furlanič

KOZINA > Ob Rodiški cesti na Kozini, nasproti stanovanjskih blokov, je gradbenik Andrej Resinovič po naročilu občine nasul material, da je zravnal zemljišče, veliko približno 2000 kvadratnih metrov.

A nekatere krajane je zaskrbelo, kaj je v več kot dva metra visokem nasipu in ali občina kot naročnik zanj ne potrebuje gradbenega dovoljenja.

Z občine na to ne odgovarjajo, pojasnili pa so, da so se del lotili na pobudo krajanov, ki živijo v bližini: “Občina je že v prejšnjem mandatu očistila zemljišče v zaraščanju, ki je kazilo izgled okolice in je posebej za najmlajše postajalo že nevarno. Potem smo teren poravnali. Stanovalci stanovanjskih blokov, kjer primanjkuje parkirišč, so del izravnanega zemljišča uporabljati za parkiranje vozil.”

Resinovič pravi, da je predel nasul in zravnal na pobudo občine, zasul ga je z materialom, ki mu je ostal na gradbiščih. Na očitke, naj bi med nasutimi materiali bila tudi okolju škodljiva eternit in železobeton, pa: “Če ne verjamejo, da v nasutju ni nič spornega, naj skopljejo in se prepričajo.”

Vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva Sežana Marko Korošic je povedal, da odločanje o tem, ali je ta gradbeni poseg na robu naselja dovoljen, ni v njihovi pristojnosti, zato je pobudo za preveritev poslal na gradbeno inšpekcijo. Tam so potrdili, da so prijavo prejeli.


Najbolj brano