Mladi Čeh trčil v Darsovo vozilo

Mladi Čeh je včeraj dopoldne na hitri cesti med Vogrskim in Bazaro s kombijem silovito trčil v Darsovo vozilo. Delavca iz Darsove vipavske vzdrževalne baze sta v trku utrpela manjše poškodbe, večja škoda pa je nastala na vozilih. Cesto so odprli šele malo pred 13. uro. Na Darsu opozarjajo, da se število naletov v njihova vozila kljub aktivnostim, s katerimi poskušajo zagotoviti večjo varnost, ne zmanjšuje.

Hitra cesta med Vogrskim in Bazaro je bila zaradi nesreče več ur 
zaprta. Foto: Dars
Hitra cesta med Vogrskim in Bazaro je bila zaradi nesreče več ur zaprta. Foto: Dars

VOGRSKO > Novogoriški prometni policisti so ugotovili, da je nesrečo povzročil 19-letni voznik kombija, češki državljan, ki je peljal iz Sela proti Bazari. Dohitel je Darsovo vozilo, s katerim je 51-letni voznik vozil počasneje zaradi ogleda ceste. Z njim je bil tudi 47-letni sodelavec. Mladi Čeh pa očitno ni pravilno ocenil hitrosti Darsovega vozila oziroma je zaradi neprilagojene hitrosti s prednjim delom kombija trčil v zadnji del Darsovega tovornega vozila. Delavca Darsa so oskrbeli reševalci novogoriškega zdravstvenega doma in ju nato z lažjimi poškodbami odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Poleg policistov in reševalcev so posredovali tudi novogoriški poklicni gasilci. Češkega voznika so policisti zaradi prometnega prekrška oglobili. Cesto so ponovno odprli okoli 12.40.

Na Darsu so potrdili, da njihova delavca nista resno poškodovana, materialna škoda pa je velika. Vozilo je uničeno.

Nevarna utrujenost za volanom

Marjan Koler z Darsa je ob včerajšnji nesreči spomnil, da je cesta za mnoge tudi delovno okolje. Na cestah delajo vzdrževalci, policisti, cestninski nadzorniki, poklicni vozniki in drugi. “Za varno opravljanje dela, s katerim naši sodelavci vzdržujejo ceste in skrbijo, da je promet po njih za vse nas čim bolj varen, ter ohranitev njihovega zdravja in življenja v tako dinamičnem in nevarnem okolju, kot je cesta, potrebujejo pozornost tistih, ki cesto uporabljajo kot vozniki. Utrujenost in pomanjkanje pozornosti voznikov med vožnjo ogroža njihovo zdravje in življenje ter zdravje in življenje ostalih udeležencev v prometu,” je še poudaril Koler.

Povzročitelji predvsem slovenski vozniki

Lani se je na slovenskih avtocestah in hitrih cestah zgodilo 13 naletov na delovišča delavcev Darsa, vzdrževalcev avtocest in hitrih cest, dva na primorski avtocesti. Šest naletov se je zgodilo na odstavnem pasu, štiri na voznem, dva na prehitevalnem, eden pa na zaviralnem pasu. Vozniki so trikrat naleteli na Darsovo vozilo med pregledovanjem ceste, osemkrat na zaporo med izvajanjem vzdrževalnih del in dvakrat, ko so delavci že odstranjevali zaporo. V vseh primerih je bila cesta suha, le ena nesreča se je zgodila ponoči.

Samo en nalet je povzročil tuji voznik, v ostalih so bili udeleženi slovenski vozniki. Šestkrat so bili povzročitelji vozniki tovornih vozil, štirikrat so vozili kombi, trikrat pa osebni avtomobil. V lanskih nesrečah so se poškodovali trije vzdrževalci in en povzročitelj. En vzdrževalec je bil ob naletu v vozilu za zavarovanje delovišča, drugi je ob naletu odstranjeval posledice prejšnje nesreče in ga je zadel odleteli del vozila, tretjega pa je pri pobiranju stožcev v zapori po roki zadel trak, ki je visel s tovornega vozila. Ob naletih so vozila poškodovala sedem blažilcev trka, tri poltovorna vozila, delovno vozilo in dve prikolici s signalizacijo za zaporo ceste.

Na Darsu ugotavljajo, da je število naletov še vedno relativno veliko in se kljub različnim aktivnostim, tako njihove družbe kot agencije za varnost prometa, ne zmanjšuje.


Najbolj brano