Italijana na Krasu prala denar

Koprski kriminalisti so pred kratkim državnemu tožilstvu zaradi pranja denarja ovadili italijanska državljana. Starejši je deloval kot direktor družbe iz Divače in lastnika podjetja, prav tako italijanskega državljana, oškodoval za skoraj četrt milijona evrov. 71-letnika so ovadili tudi zato, ker naj bi zlorabil položaj direktorja.

Italijana sta  s fiktivnimi računi ogoljufala lastnika podjetja iz  
Divače.
Italijana sta s fiktivnimi računi ogoljufala lastnika podjetja iz Divače. 

DIVAČA > Obmejno območje je v zadnjih letih, tako na severu kot jugu Primorske, zanimivo za italijanske državljane, ki na tem območju ustanavljajo različna podjetja in odpirajo bančne račune. A, kot ugotavljajo kriminalisti, nimajo vedno poštenih namenov. Koprski kriminalisti so lani obravnavali več italijanskih državljanov, ki so si v Istri in na Krasu “umazali roke” s pranjem denarja. S kriminalističnimi preiskavami so ugotovili, da Italijani v Sloveniji ustanavljajo družbe, nato pa v njihovem imenu ali kot fizične osebe odpirajo bančne račune, prek katerih operejo denar, ki izvira iz kaznivih dejanj, je pojasnila Anita Leskovec, predstavnica koprske policijske uprave za odnose z javnostmi. Osumljenci kazniva dejanja, iz katerih izvira umazan denar, storijo predvsem v Italiji, nekaj pa tudi v Sloveniji.

V začetku leta so koprski kriminalisti končali eno od dalj časa trajajočih preiskav. Na koprsko okrožno državno tožilstvo so zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja poslali kazensko ovadbo zoper dva italijanska državljana.

230.000 evrov je znesek, za katerega naj bi Italijana po ugotovitvah koprskih kriminalistov ogoljufala lastnika divaškega podjetja.

Ugotovili so, da je 71-letni Italijan, ki stanuje na Krasu, kot direktor podjetja iz Divače zlorabil svoj položaj. V letih 2016 in 2017 je v poslovne knjige te družbe odredil vknjižbe večjega števila fiktivnih računov, ki naj bi jih izdale tri družbe; dve sta bili v lasti 71-letnega direktorja. Kasneje je odobril izplačilo teh računov, podjetje iz Divače je denar nakazalo na račune njegovih dveh podjetij in na bančni račun 56-letnega osumljenca, Italijana, doma iz Tržiča.

Osumljeni 71-letnik je kot direktor divaški družbi oziroma njenemu lastniku (prav tako italijanskemu državljanu) povzročil veliko premoženjsko škodo, oškodoval naj bi ga za približno 230.000 evrov, so sporočili s koprske policijske uprave. Italijana sta nato več kot polovico omenjenega zneska dvignila z bančnih računov in tako prikrila njegov izvor.

71-letnega Italijana so kriminalisti tožilstvu ovadili zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar mu po kazenskem zakoniku grozi od enega do osem let zapora. Oba osumljenca so ovadili še za kaznivo dejanje pranje denarja. Za to kaznivo dejanje pa kazenski zakonik določa do deset let zapora, poleg tega pa še denarno kazen.


Najbolj brano