Đenio, zaveži že enkrat!

Rahločutnejšim bralcem, vajenim izbranih besed, se za začetek opravičujemo. Naslov tega komentarja je neprimeren, grob in neotesan. Opravičujemo se tudi naslovniku, a glede na to, kar zadnje tedne beremo na družbenem omrežju piranskega župana Đenia Zadkovića, je vtis, da bo edino na ta način zares zapopadel sporočilo, ki mu gre.

In sporočilo je naslednje: besede, ki se še nekako spodobijo posamezniku, občanu, državljanu “civilistu”, se izvoljenemu predstavniku oblasti ne spodobijo. Kakšen “jebemti” nam je v zasebnosti še dovoljen, v javnem govoru bi bilo dobro, če bi se mu uspeli izogniti. Je pač tako, da politiki še vedno v veliki meri s svojim obnašanjem določajo, kaj je v javnosti sprejemljivo in kaj ne. Ne bi bilo odveč, če bi se tega pogosteje zavedali.

Ne pričakujemo polikanosti in zategnjenosti, smemo pa in moramo zahtevati minimalno spodobnost v javni govorici.

Ne pričakujemo polikanosti in zategnjenosti, kot državljani, volilci in kot ne nazadnje medij pa smemo in moramo zahtevati minimalno spodobnost v javni govorici. Tega v Sloveniji - in v svetu - pospešeno začenja primanjkovati, z javnim besednjakom piranskega župana pa utegnemo hitro doseči novo dno. Kajti politične nasprotnike poimenovati z govnom, kar si je nedavno privoščil Zadković, no, to res ni nekaj, k čemur bi lahko stremeli. Kdo bo rekel “ja, ampak poglejte, kakšne Trump razdira na twitterju” in bo imel prav. Ampak prav imamo tudi tisti, ki smo prepričani, da je Trump zadnji, po katerem bi se veljalo zgledovati, ko se pogovarjamo o spodobnosti.

Tudi maskiranje, da gre za humor, sarkazem, je bolj za lase privlečeno. Preklinjanje s humorjem nima nujne zveze, lahko je sproščujoče, ni pa zabavno. Je le odraz slabe vzgoje in nizke kulture.

Đeniu Zadkoviću sta se Piran in županovanje “zgodila”. Župan je politični naturščik, ki se ni imel kje učiti politike kot obrti. Čas je, da se je začne, na vsebinski in pojavni ravni. Sicer se ga bomo spomnili le takšnega, kakršen se nam kaže doslej. In to ni pretirano pozitivna slika.

Seveda Pirančani ne bodo živeli nič bolje, če bo njihov župan začel uporabljati malo manj neotesan jezik, pa tudi slabše ne, če bo nadaljeval s svojimi prostaštvi. Piran ima veliko težav, ki presegajo županove manire. Bo pa občanom lahko malo manj nerodno, koga so si izvolili - to je pa tudi nekaj.


Preberite še


Najbolj brano