Boj proti fašizmu je aktualen tudi danes

Na mestu, kjer so 2. februarja 1944 partizani Južnoprimorskega odreda napadli fašistično kolono, stoji spomenik. Ob njem so se včeraj poklonili borcem proti okupatorju. A fašistične in nacistične ideje so v sodobni Evropi še prisotne, je opozoril Aljaž Verhovnik.

Na proslavi v Dovcah je bil slavnostni govornik Aljaž Verhovnik, 
generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.  Foto: Petra Mezinec
Na proslavi v Dovcah je bil slavnostni govornik Aljaž Verhovnik, generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.  Foto: Petra Mezinec

DOVCE > Včeraj so pri spomeniku med Komnom in Branikom obeležili 75. obletnico napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono, ki velja za eno največjih bitk na tem območju. V bitki je bilo ubitih 31 nemških policistov in 50 italijanskih fašistov.

“Naša naloga je, da v spremenjenem in mnogo bolj povezanem svetu pravočasno in usklajeno z vsemi demokratičnimi silami po Evropi ukrepamo proti različnim poskusom, da bi se ponovno povzdigovale ideologije in miselni vzorci, ki so Evropejcem v preteklosti povzročili tako veliko gorja. Če bomo vse te poskuse zatrli že v kali, nam kasneje ne bo potrebno posegati po tako drastičnih ukrepih kot Primorci v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja,” je ob tej priložnosti povedal komenski župan Erik Modic.

Slavnostni govornik Aljaž Verhovnik, generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, je prav tako opozoril na nevarnosti, ki jih prinaša obujanje idej nacizma in fašizma. “Pred nami so volitve v evropski parlament. Zavedajmo se, da lahko izvolitev političnih idej, ki spodbujajo sovraštvo med narodi v Evropi, pripelje do nasilja in krutih posledic 2. svetovne vojne, ki jih naša generacija čuti še danes. Tudi nacizem je prišel na oblast z volitvami, zato je povojna združena Evropa nastala zaradi želje ohranjanja politične stabilnosti in gospodarskega povezovanja.”

Proslavo so pripravili člani Občinskega združenja borcev za vrednote NOB Komen in Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica.


Najbolj brano