SLG Celje komedijo Profesionalci espe dokončno umaknilo s sporeda

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje je komedijo Profesionalci espe, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, a se je izkazalo, da je plagiat, dokončno umaknilo s sporeda. Kot so sporočili, je bilo delo uvrščeno na repertoar kot nova izvirna slovenska komedija, sicer zanj ne bi bilo programskega interesa.

Boris Kobal Foto: Zdravko Primožič/FPA
Boris Kobal Foto: Zdravko Primožič/FPA

CELJE > “Še manj je v interesu gledališča promocija in trženje predstave, obremenjene z negativno javno podobo zaradi že znanih okoliščin,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kobal se je sicer zaradi plagiata komedije Profesionalci espe, pri katerem gre za prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja, že javno opravičil in navedel, da ga je k temu dejanju prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Prejšnji teden je v oddaji Argument tudi povedal, da je stopil v stik z Nicolajevim sinom in se dogovoril za pravice, da to predstavo lahko še naprej igrajo, sam pa je zdaj priznan kot prevajalec tega dela. Celjskemu gledališču je ponudil, da mu “časti deset brezplačnih predstav”.

Iz SLG Celje pa so danes sporočili, da so uredili vse obveznosti iz naslova avtorskih pravic z nosilci teh pravic ter poravnali obveznosti iz naslova že odigranih prestav. “Zaradi znanih okoliščin nadaljnje igranje predstave, ki se je izkazala za plagiat, nikakor ne more biti v interesu gledališča, zato je bila dokončno umaknjena s sporeda. Zadevo bodo od sedaj dalje obravnavali pristojni organi in strokovne službe,” so zapisali.

Dodatno so pojasnili, da SLG Celje nima pridobljenih pravic za uprizarjanje Nicolajeve komedije La prova generale in tudi nima interesa za njihovo pridobitev. Zapisali so tudi, da pravice do uprizarjanja v Sloveniji ni pridobil Kobal, “pač pa drug pravni subjekt, ki pa nima dovoljenja, da to pravico prenaša na druge”.

Celjsko gledališče je komedijo Profesionalci espe, ki jo je v režiji Jaše Jamnika premierno uprizorilo v tej sezoni, sicer s sporeda umaknilo že sredi januarja.


Najbolj brano