Koalicija je soglasna

V senci razprav o dodatnem zadolževanju občine Ajdovščina in novih zaposlitvah v upravi, razrešitev v občinskih odborih in komisijah ter obstrukcije devetih svetnikov iz SDS in NSi, je 17-članska koalicija v občinskem svetu potrdila letošnji proračun. Že junija se obeta rebalans.

Med drugim bodo nadaljevali prenovo mestnega središča.  Foto: Alenka Tratnik
Med drugim bodo nadaljevali prenovo mestnega središča.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Proračun, ki predvideva skoraj 26 milijonov evrov prihodkov in 28 milijonov evrov odhodkov in je po besedah župana Tadeja Beočanina tehnične narave, je sprejet. Ob obstrukciji devetih svetnikov iz vrst SDS in NSi ga je soglasno potrdilo preostalih 17 svetnikov iz vrst SD, Liste Burja, ZZP, Desus, SMC, Levice, ZZP in NSD, ki po novem sestavljajo koalicijo v občinskem svetu.

Nadaljevali bodo začete naložbe

V vseh je prevladalo mnenje, da ga je treba sprejeti, ker je nujen z nemoteno poslovanje in delovanje občine, nadaljevanje začetih projektov ter delovanje javnih zavodov, društev in organizacij. Po trenutnih ocenah naj bi naj bi letos za naložbe porabili dvanajst milijonov evrov. Nadaljevali bodo prenovo mestnega središča in glasbene šole ter gradnje kanalizacijskega in vodovodnega omrežja po krajevnih skupnostih, tako imenovani tehnični proračun vključuje nekatere manjše naložbe iz projekta Moja pobuda.

“Predvideva tudi podporo gospodarstvu, društvom in organizacijam, načrtovanih vlaganj po krajevnih skupnostih pa v njem še ni. Odražala se bodo v rebalansu proračuna za 2019 in v proračunu za 2020, ki ju nameravam predlagati občinskemu svetu v sprejem na junijski seji. Tedaj bomo sprejemali tudi načrt razvojnih programov do konca mandata,” je napovedal župan.

Na seji brez kritik o kadrovanju

V proračunski paket sodi tudi kadrovski načrt s predvidenimi novimi zaposlitvami v občinski upravi do konca mandata. Župan jih je utemeljil kot potrebne, glede na program, ki si ga je postavil za ta mandat. Kritik na ta račun med razpravo na seji ni bilo. Podžupan Mitja Tripković (SD), ki bi po kadrovskem načrtu svojo vlogo lahko opravljal poklicno, je županovo potezo ocenil kot pogumno in nujno, če hočejo uresničiti zastavljene naloge.

Beočanin je kljub drugačnemu načrtu po pogovorih s svetniško skupino ZZP-NSD iz proračuna umaknil predlog za prodajo deleža v Primorski hranilnici Vipava. Doslej pa ni komentiral očitkov o zadolževanju občine, ki znaša že približno deset milijonov evrov. Kot smo že poročali, župan s proračunom ni prepričal svetnikov NSi in SDS, kjer mu med drugim očitajo, da je samo računovodska bravura.


Najbolj brano