Ideološke razlike niso ovira

S podpisom sporazuma so Goriška.si, SDS, SD in ZZP včeraj potrdili, da bodo kot koalicija vodili mestno občino. Podžupana, za zdaj nepoklicna, bosta po pričakovanju Elena Zavadlav Ušaj iz SDS in Sebastjan Komel iz SD, župan Klemen Miklavič pa si želi še tretjega s svoje liste.

Predsedniki Oton Mozetič (ZZP), Tomaž Slokar (SDS), Sašo Kogovšek (SD) in Luka Manojlović (Goriška.si) so včeraj partnerstvo 
zapečatili s podpisom koalicijskega sporazuma.  Foto: Leo Caharija
Predsedniki Oton Mozetič (ZZP), Tomaž Slokar (SDS), Sašo Kogovšek (SD) in Luka Manojlović (Goriška.si) so včeraj partnerstvo zapečatili s podpisom koalicijskega sporazuma.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA V stekleni dvorani mestne hiše se je včeraj zgodilo zadnje dejanje skoraj dva meseca trajajočih pogajanj med Goriško.si, SDS in SD. Predsedniki Luka Manojlović, Tomaž Slokar in Sašo Kogovšek, ki se jim je pridružil predsednik občinske ZZP Oton Mozetič, so podpisali Sporazum o koalicijskem partnerstvu pri vodenju Mestne občine Nova Gorica v mandatnem obdobju 2018 - 2022.

Brez presenečenj

Čeprav so bila pogajanja dolga in naporna, bi bilo večje presenečenje, če ga ne bi podpisali. “Dolgo smo se pogajali, ker smo hoteli res dober dogovor, da bo zavezništvo trdno,” je dejal župan Klemen Miklavič, ki je potrdil, da so se od vsega začetka v koaliciji najbolj videli s SDS in SD. Da so ideološko oziroma svetovnonazorsko na različnih bregovih, ni ovira, meni. “Politično-ideološko smo res zelo različni, kljub temu smo našli skupen jezik. Zdaj ni čas za delitve, pač pa za velike razvojne projekte, občinske prioritete in razvojni projekti nimajo ideološke narave,” je poudaril.

Kako bodo vodili občino

Miklavič je napovedal, da bo občinsko politiko vodil v tesnem sodelovanju s političnim kolegijem, v katerem bosta podžupana ter direktor občinske uprave in vodja kabineta. “Skupaj tvorimo politično eksekutivo,” je dejal Miklavič. Upravo začasno še vodi Vesna Mikuž, ki pa se bo marca umaknila na mesto revizorke. Govori se, da naj bi vodja kabineta postal Gorazd Božič. Župan za zdaj o imenih ne govori, saj je treba za ta delovna mesta objaviti razpis. To naj bi se zgodilo v kratkem.

V 15-stranskem sporazumu so zapisali glavna načela delovanja, odločanja, kadrovanja, strateške usmeritve ter prednostne naloge. Miklavič trdi, da ne bodo kadrovali politično: “Na vodilna mesta ne kadrujemo po politični barvi, ampak po usposobljenosti, kompetencah, znanju. To je močan signal za ljudi. Ne smejo imeti občutka, da je vse vnaprej zmenjeno. Le tako se bodo prijavljali najboljši kadri za vodilna mesta.” Velik poudarek so dali področjem stanovanjske politike, gospodarstva in kulture ter sociale. “To je bilo deset let zelo zanemarjeno,” je dejal Miklavič.

Podžupana za zdaj nepoklicno

Podžupana sta po pričakovanju njegova protikandidata na volitvah Elena ZavadlavUšaj (SDS) in Sebastjan Komel (SD). “To je tudi z vidika preglednosti najbolj ustrezno. Ljudje jasno vedo, kaj bodo dobili,” pravi Miklavič. ZavadlavUšajeva bo zadolžena za družbene dejavnosti. Poudarila je, da načrtujejo korake naprej na področju starejših, mladine, dotrajane kulturne infrastrukture, v povezavi z Evropsko prestolnico kulture pa oživitev zahodnega dela mesta ob meji z Gorico. To slednje je sicer načrtovala že prejšnja uprava. Komel, ki bo bdel nad gospodarstvom in infrastrukturo, je pojasnil, da bo treba čim prej urediti poslovno cono Kromberk in jo ponuditi podjetnikom, napovedal pa je že iskanje novih zemljišč za poslovne cone, denimo ob vzhodni vpadnici. Med drugim napoveduje “fleksibilno prilagajanje prostorskih aktov za razvoj gospodarstva” in navija za združitev občinskih javnih podjetij, morda celo v holding, s čimer bi vzpostavili bolj ugodne cene za občane.

Tudi Goriška.si bi imela podžupana

Statut občine določa, da župan lahko imenuje tri podžupane, od tega mora biti eden iz vrst opozicije. V koalicijskem sporazumu pa so Goriška.si, SDS in SD določili, da bodo skušale spremeniti statut in uvesti še četrtega podžupana. “V primeru spremembe statuta bo tretje podžupansko mesto pripadlo Goriški.si, zadolžen bi bil za področja športa, razvoja podeželja in turizma. A to za zdaj še ni aktualno,” je dejal Miklavič. Svetnikov koalicije je 18, za spremembo statuta pa potrebujejo dvetretjinsko večino, torej 22 svetnikov.

Zaenkrat bosta podžupana funkcijo opravljala nepoklicno, je dejal Miklavič. Prioriteta je zdaj sprejem letošnjega proračuna. Lotili se ga bodo 21. februarja.

Disciplina

V pogodbi med drugim piše, da morajo partnerji zagotoviti “popolno podporo svojih svetnikov vsem predlogom in projektom, ki so bili predhodno usklajeni,” sicer gre za kršitev koalicijske pogodbe. In še: “Svetniki koalicije so dolžni podpirati predloge župana, razen v kolikor predhodno usklajevanje ne more zbližati stališč in župan zadevo uvrsti na dnevni red brez doseženega soglasja v koaliciji.” No, svetnik sicer lahko glasuje “po svoje”, a mora najmanj pet pred sejo mestnega sveta o tem obvestiti vodjo svoje svetniške skupine, ta pa koalicijske partnerje.

18 svetnikov imajo koalicijske partnerice v 32-članskem mestnem svetu.


Najbolj brano