Pet dni za glasbo, spektakel in ... polemike

Jutri bo vrata spet odprl Sanremski festival ali, kakor ga je imenoval “pogumni kapetan” 69. festivala Claudio Baglioni, največji glasbeni televizijski spektakel. Gotovo bodo tudi letos italijanski mediji za pet dni pozabili na politične dogodivščine svoje vlade in se osredotočili na dogajanja v Sanremu, mestu cvetja in glasbe.

Eros Ramazzotti se bo na  odru spominjal tudi svojega prvega nastopa na Sanremu:  pred 35 leti je  zapel Terra promessa. Foto: Maja Pertič Gombač
Eros Ramazzotti se bo na odru spominjal tudi svojega prvega nastopa na Sanremu: pred 35 leti je zapel Terra promessa. Foto: Maja Pertič Gombač

SANREMO > Prvenstveno glasbena prireditev se tudi letos ne bo pričela brez politične polemike. Tokrat med kantavtorjem in umetniškim vodjo ter voditeljem Sanremskega festivala Claudijem Baglionijem in ministrom za notranje zadeve Matteom Salvinijem. Baglioni ima namreč svoje domovanje tudi na otoku Lampedusa, tamkaj pa se že leta izkrcavajo nesrečniki iz držav, kjer jih preganja bodisi vojna bodisi pomanjkanje. Baglioni ostro nasprotuje Salvinijevi politiki, usmerjeni predvsem proti migrantom. Minister Salvini je priljubljenemu italijanskemu kantavtorju nedavno odgovoril, naj rajši prepeva in drugo prepusti njemu.

Komik Claudio Bisio, ki bo te dni na odru z Baglionijem in igralko, imitatorko Virginio Raffaele, je stopil na Baglionijevo stran. Izjavil je, da bodo osrednja tema njegovih nastopov prav migranti.

Po polemiki polemike

Na prizorišče tega glasbenega dogodka je stopil tudi minister za kulturo Lorenzo Fontana, ki je javno izrazil obžalovanje, da Claudio Baglioni v tekmovalni program ni sprejel skladbe Caramelle (Bombončki), zdaj že nekakšne himne boja zoper pedofilijo. Na odru gledališča Ariston naj bi jo predstavila kantavtor Pier Davide Garone in skupina Dear Jack.

Polemiko so sprožili tudi honorarji, ki jih bodo dobili Baglioni, Bisio in Virginia Raffaele, vendar Baglioni ni spremenil in tudi ne namerava spremeniti niti črke v scenariju, ki ga je napisal. Dejal pa je, da bo tokrat na Sanremskem festivalu zadnjič nastopil v vlogi umetniškega vodje in voditelja.

In kaj novega je Claudio Baglioni vpeljal v letošnjo glasbeno prireditev?

Vseh 24 pevcev, pevk in skupin kategorije “big” bo tekmovalo do finalnega večera. Vsota glasov, ki jih bodo posamezne popevke dobile v petih festivalskih večerih - seštevek telefonskega glasovanja, glasov žirij v centrih Rai po Italiji, glasov iz festivalskega tiskovnega središča in strokovne žirije -, bo izluščila tri popevke, ki se bodo potegovale za zmago.

Do zmagovalne skladbe letošnjega festivala bodo prišli s ponovnim glasovanjem med tremi finalisti, pri katerem bo polovico glasov prineslo telefonsko glasovanje, 30 odstotkov glasovi novinarjev v tiskovnem središču in 20 odstotkov glasovi strokovne žirije. Svojo zmagovalno skladbo pa bo izbrala tudi žirija, ki jo bo sestavljajo sto najstnikov.

Znani, manj znani in bodoči favoriti najstnikov

Za zmago se bodo potegovale popevke, ki jih bodo predstavili Arisa, Loredana Bertè, Boomdabash, Federica Carta in Shade, Simone Cristicchi, Nino D'Angelo in Licio Cori, Einar, Ex-Otago, Ghemon, Il Volo, Irama, Achille Lauro, Mahmood, Motta, Negrita, Nek, Enrico Bigiotti, Patty Pravo in Briga, Francesco Renga, Daniele Silvestri, Anna Tatangelo, The Zen Circus, Paola Turci in Ultimo.

V petem festivalskem večeru bodo izvajalci, kakor v dobrih starih časih festivala, svoje popevke predstavili v novi preobleki z gosti. Med slednjimi bodo tudi Irene Grandi, Ermal Meta, Beppe Fiorello in Fabrizio Moro. Vsi posebni gostje, velika imena letošnje glasbene prireditve, niso še znani, zagotovo pa bodo med njimi Antonello Venditti, Ariana Grande, Andrea Bocelli s sinom, Tržičanka Elisa, Giorgia in Eros Ramazzotti z Luisom Fonsijem. Eros bo praznoval tudi 35-letnico svojega prvega sanremskega nastopa - leta 1984 se je na odru dvorane Ariston predstavil s skladbo Terra promessa.

Za zmago v kategoriji mladih, še neznanih izvajalcev se bo letos potegovalo 24 izvajalcev. Za konec še podatek, da pregrešno dragih vstopnic za ogled festivala že od 21. januarja ni več na voljo!

Francesco Guccini: Lani ste Migrante zavrnili!
Zdi se, da bo letos tema migrantov z igralcem Claudiem Bisiom precej prisotna na odru 69. Sanremskega festivala, a lani skladbe, ki ji je bila v celoti posvečena, umetniški vodja Claudio Baglioni v tekmovalni program ni uvrstil. I migranti (Migranti)je naslov popevke, ki jo je napisal veliki italijanski kantavtor Francesco Guccini iz Modene, eden najbolj angažiranih besedilopiscev. “Ne vem, ali se je tako odločil tovariš Baglioni ali kdo drug v njegovem imenu. Zapel jo je Enzo Iacchetti, in to zelo dobro. Videti je, da jim ni bila všeč,” je za italijanske medije pred nekaj dnevi dejal Guccini.
Pesem I migranti je zatem zaživela v predstavi, s katero po italijanskih gledališčih nastopa Iacchetti, tudi znan komik in igralec, med drugim dolgoletni voditelj komičnih televizijskih novic Striscia la notizia. Baglioni je pojasnil, da je šlo za glasbeno, ne pa politično izbiro. Več italijanskih komentatorjev je zapisalo, da je Guccini Baglioniju med vrsticami očital dvoličnost. MPG

Najbolj brano