S slavjem začenjajo že jutri

24. maja bo minilo 70 let, odkar sta se na tedaj skupnih frekvencah prvič oglasila Radio Koper in Radio Capodistria. Celoletno slavje platinastega radijskega jubileja bo prineslo niz dogodkov, začenši z jutrišnjo javno oddajo Primorski kraji in ljudje v Kino gledališču Tolmin.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

KOPER > “Radio Koper, ki s svojim delovanjem pokriva in povezuje tri države, zagotovo presega meje regionalnega programa. Smo most povezovanja, ki je vzpostavil in razvijal sodelovanje v regiji, in to bomo počeli še naprej, saj se zavedamo pomembnosti prepletanja zgodb in njihovega širjenja na področju, kjer delujemo in kjer nas poslušajo številni,” je ob pomembni obletnici povedal odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko.

Prvi primorski radio se je prvič oglasil 24. maja 1949, že dan kasneje pa je stekel redni program. Na začetku sta regionalna radijska programa Radio Koper in Radio Capodistria oddajala na skupnih frekvencah, od leta 1979 pa delujeta vsak s svojo oddajniško mrežo.

Andrej Šavko, odgovorni urednik Radia Koper

“Smo most povezovanja, ki je vzpostavil in razvijal sodelovanje v regiji, in to bomo počeli še naprej.”

Informira, zabava, povezuje, ohranja ...

Regionalni radijski program v slovenskem jeziku (Radio Koper) je nepogrešljiv spodbujevalec kulturnega in družbenega dogajanja v celotni primorski regiji. Poleg tega, da pripravlja informativne, kulturne, izobraževalne, otroške, glasbene, razvedrilne in športne vsebine, je tudi kolektivni dopisnik za nacionalne radijske programe.

Ob tem sodeluje pri projektih z dolgoletno tradicijo, kot sta Osebnost Primorske in izbor najboljših primorskih športnikov, Naš športnik. Vsa leta tudi podpira in z zvokovnimi posnetki ohranja dediščino revije pevskih zborov Primorska poje, sodeluje pa tudi s primorskimi glasbenimi šolami in podpira mlade glasbene talente.

Radijci v letošnjem letu obljubljajo več dogodkov, s katerimi bodo obeležili svojih 70 let delovanja. Na prvega vabijo že jutri, ko bodo v Kino gledališču Tolmin pripravili javno oddajo Primorski kraji in ljudje. Nastopili bodo številni domačini, godci in plesalci FS Razor Tolmin, ljudska glasbena zasedba Rezijanab sasiedi, Ansambel Kolovrat Kamno in prav poseben glasbeni gost - ansambel Saša Avsenika.

Druženje s poslušalci po vsej Primorski

Praznovanje se bo nadaljevalo spomladi, najprej v Sv. Antonu pri Kopru, kjer bo 17. maja javna prireditev Glasba po željah. V soboto, 25. maja, prav na rojstni dan Radia Koper, pa bo na radijskem dvorišču druženje s poslušalci in številnimi glasbenimi gosti.

Jeseni in pozimi se bodo radijci spet podali na pot. Na severno Primorsko bodo najprej ponesli morske zgodbe. 28. septembra bodo pripravili glasbeno obarvano druženje v Kulturnem domu na Planini pri Ajdovščini, 13. decembra pa v dvorani Skala v Pivki.


Najbolj brano