Vrhunska kakovost za spodoben denar

Objektiv je oko fotoaparata. Zato da kakovostno zajamemo in posnamemo motiv, mora biti leča kar se da kakovostna. Zato vrednost objektiva lahko občutno preseže vrednost fotoaparata. Zadnjih deset let je skoraj monopolistični trg izdelovalcev objektivov pretresla korejska znamka samyang, ki ponuja vrhunsko kakovost za spodoben denar.

Vrhunska kakovost, eleganca in ugodna cena so odlike nove generacije 
Samyangovih autofokus objektivov.
Vrhunska kakovost, eleganca in ugodna cena so odlike nove generacije Samyangovih autofokus objektivov. 

V duhu razvojnega napredka so razvijalci Samyanga sledili neizogibni poti ter uspešni liniji objektivov z ročnim ostrenjem zdaj dodali še avtomatsko ostrenje. Trenutno njihova linija objektivov avtomatskega ostrenja za tako imenovane FF (full frame oziroma polno slikovne) aparate podpira izbor z nastavkom za aparate sony E, canon EF in nikon F objektive.

Kakovostni, lahki in elegantni

Imel sem priložnost preizkusiti dva objektiva. Prvi je zelo širokokotni objektiv AF 14mm F2.8 z nastavkom za objektive canon EF, drugi pa AF 85mm z zaslonko 1,4. Že prvi objektivi z ročnim ostrenjem so bili izdelani zelo kompaktno in iz kakovostnih materialov. Nova linija pa nazorno kaže visoko kakovost izdelave, zaradi česar pa objektivi niso nič težji, nasprotno, precej lažji so od konkurenčnih. Za piko na i pa so prejeli še oblikovalsko nagrado.

Objektivi se ne ponašajo le s samodejnim ostrenjem (AF). So tudi “vremensko zatesnjeni” proti kapljam dežja in delcem prahu. Osebno mi je najbolj všeč 14-milimetrski objektiv, ki poleg izjemno širokega kota brez popačenja v obliki “sodčka” omogoča najbližjo razdaljo ostrenja vsega 20 centimetrov od motiva ter odprtost zaslonke z f/2,8.

Za njegov preizkus sem se odpravil na Sveto Goro nad Novo Gorico, kjer sem med drugim imel možnost preizkusiti čudoviti boké zaslonke f/1,4 85mm objektiva na obrazu kipa sv. Frančiška pred cerkvijo. Posebej velja poudariti, da je 85mm objektiv namenjen predvsem portretni fotografiji. Širokokotni objektiv pa sem z zanimanjem preizkusil tudi v z luno obsijani in zelo hladni noči takoj po sneženju, ki je pobelilo tudi nižje ležeče primorske kraje, kot je Vipavska dolina.

Delo opravi hitro in tiho

Oba objektiva delujeta predvsem hitro in tiho, slika je ostra in vrhunska. Dlakocepljenje pri takšnem razmerju kakovost-cena odpade. Kakovost posnetka je že sama po sebi zadovoljiva, ko pa ceno Samyangovih objektivov primerjamo z izdelki drugih znamk, vsak pomislek odpade. Širokokotni objektiv vas bo stal 599 evrov, medtem ko primerljiv canonov stane kar trikrat toliko! Enaka razlika v ceni je tudi pri objektivu 85mm f/1,4, ki je 50 evrov cenejši. Še en razlog več, da ob nakupu velja pošteno premisliti, za koliko bo lažji proračun in koliko bomo nosili v torbi.


Najbolj brano