Lastniška tekma za Vinakoper se začenja

Istrabenz spet išče kupca za polovični delež v družbi Adriafin; kdor ga bo kupil, bo obvladoval tudi Vinakoper. Luka svojega deleža v Adriafinu ne bo prodala, ni pa še znano, ali bo uveljavljala predkupno pravico za delež, ki ga prodaja Istrabenz. Koprska klet bi lahko zanimala tudi avstrijske lastnike družbe Vipava 1894 in še koga.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Smo odprti za nove priložnosti, če se seveda ujemajo z našimi načrti. Koprska klet bi lahko bila zanimiva naložba, preučili jo bomo,” je včeraj povedal Jakob Blaschitz, direktor naslednice Agroinda, družbe Vipava 1894. Vsi, ki jih zanima delež v lastnici koprske kleti, imajo čas za oddajo zavezujočih ponudb do 1. marca.

Luka ne bo prodala svojega

Istrabenz, ki je v prisilni poravnavi, je že večkrat iskal kupca za Adriafin, a se doslej ni izšlo. A upniki priganjajo zadolženi holding k prodaji premoženja, tudi deleža v Adriafinu, ki je zanimiv predvsem zaradi ene naložbe. Kdor bo kupil Istrabenzov polovični delež v Adriafinu, bo skupaj z Luko, solastnico te družbe, obvladoval Vinakoper. Adriafin je namreč 77,7-odstotni lastnik koprske kleti.

Istrabenz je koprsko Luko kot polovično lastnico Adriafina predhodno obvestil o tem, da namerava objaviti javni poziv za zbiranje ponudb za prodajo deleža, in jo povabil k skupni prodaji. “Luka Koper se za slednje ni odločila,” so pojasnili, niso pa povedali, ali bodo uveljavljali predkupno pravico.

“Ne, nisem videl Istrabenzovega vabila. Nič ne morem reči,” pa je bil včeraj presenečen Silvan Peršolja, prvi mož briške kleti, ki se je pred časom zanimala za nakup Vinakopra.

Marjetica verjetno ne bo oddala ponudbe

Ob zadnjem Istrabenzovem poskusu prodaje, pred dobrima dvema letoma, so se za nakup poleg Bricev zanimali še koprsko komunalno podjetje Marjetica in Metalka Commerce podjetnika Marjana Pišljarja.

Marjetica Koper je tedaj ponudila približno 2,5 milijona evrov. Se bo v tekmo spustila tudi tokrat? Njen svetovalec Gašpar Gašpar Mišič meni, da to zdaj ni verjetno. Ocenjuje, da bi bilo za prihodnost vinske kleti najboljše, če bi se za nakup odločil konzorcij, v katerega bi se povezali Kmetijska zadruga Agraria, vinogradniki in vinarji slovenske Istre. Če se to ne bi izšlo, Mišič podpira možnost, da Luka uveljavlja predkupno pravico. Pojasnil je še, da je komunalno podjetje pred leti oddalo ponudbo zato, da bi preprečilo špekulativni nakup kakšnega drugega kupca.

Vinakoper posluje vse bolje. “Lansko leto je bilo rekordno - tako po prodaji doma kot na izvoznih trgih,” je povedal Borut Fakin, ki koprsko klet vodi od aprila lani.


Najbolj brano