Vsa vas drsi, domačini so v negotovosti

Raziskave terena, kjer je poleti 2017 prišlo do usada in zloma cestišča, razkrivajo, da je razmočena geološka podlaga v velikosti 20 hektarjev bolj zapletena, kot so pričakovali. Nujne bodo dodatne raziskave in utrjevalna dela, ki naj bi jih opravili do konca prihodnjega leta. Izziv bo globinsko odvodnjavanje.

Del ceste so utrdili, istočasno urejajo odvodnjavanje površinskih 
voda.  Foto: Neva Blazetič
Del ceste so utrdili, istočasno urejajo odvodnjavanje površinskih voda.  Foto: Neva Blazetič

GRAHOVO OB BAČI > Prenove in gradnje hiš niso možne, končna rešitev ni povsem znana. Negotovost načenja živce domačinov. Vaščani Grahovega ob Bači so zaskrbljeni.

Na podlagi večmesečnih geoloških meritev se je izkazalo, da teren do železniške proge počasi drsi. Profesor na mariborski fakulteti za gradbeništvo Stanislav Škrabl razkriva, da leze za okoli dva centimetra na leto: “To sicer ni kritično, problematično pa je, ker se lezenje lahko spremeni v plazenje. Problem so podtalne vode v globini do osem metrov, ki potiskajo zemljino navzgor.”

Stanislav Škrabl

geolog

“Grahovo ob Bači sodi med 13 slovenskih naselij, ki lezejo. Za primerjavo, območje z avtocesto na Rebrnicah drsi hitreje.”

Utrdili so del ceste in teren s hišami nad njo

Po zaključku prvih geoloških raziskav in posegov so predstavniki direkcije za infrastrukturo (DRSI) in ministrstva za okolje in prostor (MOP) skupaj s predstavniki Občine Tolmin krajanom predstavili izsledke in nadaljnje ukrepe. Vodja sektorja za investicije v ceste pri DRSI Tomaž Willenpart pojasnjuje: “Prvo fazo, v kateri smo s piloti v treh vrstah utrdili cestišče, naredili betonsko ploščo s cesto ter hkrati urejamo odvodnjavanje površinskih voda, zaključujemo predvidoma aprila. Doslej smo vložili dva milijona evrov. Na podlagi konec lanskega leta zaključenih geoloških raziskav bomo naročili projekt za drugo fazo s podobno rešitvijo na dolžini več kot 140 metrov cestišča, vse do gasilskega doma. Pod hišami pod cesto pa bomo v sodelovanju z MOP zgradili dodatno steno v dolžini 140 metrov, ki bo vpeta v trden teren. Če bo treba, bomo gradili še eno steno za utrjevanje terena.” Kot pravi, bodo za drugo fazo utrjevanja ceste prav tako porabili dva milijona evrov, dodatni milijon bodo znašali stroški za utrjevalno steno pod hišami. “Denar je zagotovljen,“ poudarja.

Projekte so že naročili. Stali bodo približno 100.000 evrov. MOP bo zanje odštel 80.000 evrov, Občina Tolmin jih dodaja 20.000. Krajanom bodo nadaljevanje dela predstavili jeseni, z gradnjo bodo začeli spomladi prihodnje leto.

2

milijona evrov je država že vložila v sanacijo plazu v Grahovem, potrebni bodo še trije milijoni

Drsi vsaj 15 slovenskih naselij

Kot pravi Škrabl, bodo nadaljevali z raziskavami širšega terena. Na vprašanje domačinov, zakaj jih niso opravili že doslej, pojasnjuje: “Najprej moramo ugotoviti, kako bodo utrjevalna dela stabilizirala teren. Če se zemljina umiri, morda ukrepi drugje ne bodo potrebni. Vseh odgovorov o geologiji še nimamo. Zato bo nujno potrpljenje, da ugotovimo, kako se bo breg obnašal. Skratka, gre za način dela, ki je v veljavi na podobnih območjih, ki lezejo. Vsekakor Grahovo leži na geološki prelomnici, vmes v globini teče voda, ki jo bo treba preusmeriti. Grahovo sodi med 13 slovenskih naselij, ki lezejo. Za primerjavo, območje z avtocesto na Rebrnicah drsi hitreje.”

“Ne bomo več vlagali!”

Domačini so v stiski. Nič več ne smejo preurejati hiš, gradbenih dovoljenj ne bo, dokler ne raziščejo in utrdijo terena. “Drsenje sicer ni agresivno, je prisotno že desetletja. Toda zaradi tovornjakov, ki ne upoštevajo omejitve 80 ton, se tudi nova cesta pogreza. Verjamem v načrte države in kaže, da bo treba potrpeti,” komentira Rado Rejc. Matjaž Trojer dodaja, da z ženo obnavljata hišo, ugotavljata pa, da je podporni zid že napokal, razpoke se pojavljajo tudi v hiši. “Ni prijetno, vložila sva precej denarja, zdaj pa ne veva, kako bo. Do nadaljnjega ne vlagava več.”

Še mnogi so z gradnjami v pat poziciji. Nova predsednica KS Grahovo ob Bači Martina Levpušček je med drugim kandidirala tudi zato, da bi domačinom zagotovili več informacij: “Opažamo, da se razpoke širijo v smeri proti Koritnici, kjer jih nikoli ni bilo. Smo na zvezi z občino Tolmin, ki nam bo posredovala vse novosti. Tedensko se bomo z izvajalci srečevali na sestankih. Vse informacije bomo domačinom posredovali po različnih kanalih.”


Najbolj brano