“Takoj sem videl, da želi Svetina resnično nekaj narediti”

“Zame sta bistvo človek in človečnost in na podlagi tega bomo določali tudi teme,” je o prioritetah, ki jih bo imel kot varuh človekovih pravic, dejal Peter Svetina. Najbolj mu je pri srcu delo z ranljivimi skupinami, s čimer se ukvarja vse življenje. Priložnost, da razvije in zagotovi trajna in kakovostna delovna mesta za invalide, mu je pred desetletjem dala tudi Pivka.

Peter Svetina Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo
Peter Svetina Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

LJUBLJANA > Petra Svetino so za varuha človekovih pravic predlagali v nacionalnem združenju za kakovost življenja Ozara Slovenija in Centru Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Opisali so ga kot človeka s profesionalno preteklostjo, v kateri je poleg vsakodnevnega reševanja težav pomoči potrebnih dajal poseben pomen tudi varstvu človekovih pravic in resničnemu reševanju sistemske zakonodajne problematike.

“Za tega človeka dam roko v ogenj”

Svetina (1965) je po izobrazbi specialni pedagog. Zadnja tri leta je bil strokovni direktor Grunta, zavoda za socialno podjetništvo na podeželju v Komendi. Grunt, ki ga je Svetina soustanovil z lastnikom kmetije Zadrgal, daje delo petim težko zaposljivim invalidom iz Komende in okolice.

Poslanci so Petra Svetino na funkcijo varuha človekovih pravic izvolili s plebiscitarno podporo; dobil je 89 glasov 89 prisotnih poslancev.

Pred tem ga je poklicna pot pripeljala v Pivko. Pod okriljem Šenta, slovenskega združenja za duševno zdravje, in s posluhom Občine Pivka, je leta 2008 tja prinesel in razvil idejo o zaposlitvenem centru Karso. Andrej Godina, ki zdaj vodi pivško enoto Karsa, je Svetini hvaležen, da ga je povabil k sodelovanju: “Takoj sem sprejel povabilo, pa ne zaradi denarja, ampak ker sem videl, da želi resnično nekaj narediti. Bil sem pomočnik in delovodja, direktorske zadeve je urejal on, na terenu pa sva delala skupaj z delavci. Skupaj smo delali, se pogovarjali z ljudmi in v Pivki ustvarjali okolje, ki je že deseto leto zadovoljno z nami.”

Karso - v njem je zaposlenih pet ljudi z omejeno delovno zmožnostjo in dva koordinatorja - skrbi za urejenost zelenih površin v pivški občini. Opravljajo vse vrste komunalnih del, prijavljajo se na razpise, njihove storitve pa lahko naročajo tudi posamezniki. Ko se je pivški Karso uspešno zasidral v okolje, je Svetina ustanovil še poslovno enoto v Slovenskih Konjicah.

“Za tega človeka dam roko v ogenj,” o imenovanju Petra Svetine za varuha človekovih pravic pravi Andrej Godina. “Že ves čas se ukvarja z varovanjem človekovih pravic in pozna pravne, politične, socialne, humanitarne in vse ostale vidike dela na tem področju. Je pameten, razgledan, ima znanje in spoštovanje do vseh ljudi, zato sem prepričan, da bo eden najboljših varuhov, kar smo jih imeli.”

Peti varuh v Sloveniji

Grunt in Karso sodita med pionirske projekte ustanavljanja trajnih in kakovostnih delovnih mest za osebe z zmanjšanimi delovnimi zmožnostmi. Preden se je posvetil tem projektom, si je Svetina pridobival izkušnje v varstveno delovnih centrih (VDC). Bil je direktor mengeškega VDC INCE, pa tudi predsednik Skupnosti VDC Slovenije.

Njegov življenjepis vsebuje tudi sedem let bivanja na avstrijskem Koroškem, kamor je odšel nekaj let po diplomi in prvih pridobljenih formalnih izkušnjah na področju šolstva in socialnega varstva. V nevladni organizaciji Lebenshilfe se je ukvarjal z osebami z motnjami v duševnem razvoju, nato pa je bil nekaj let vzgojitelj v Slovenskem šolskem društvu Celovec.

Pečat njegovemu delu daje tudi osebna izkušnja, saj ima sestro in sina z motnjami v duševnem razvoju.

Zunaj šolstva in sociale je bil zaposlen slabo leto dni, med decembrom 2007 in oktobrom 2008, ko je bil svetovalec na okoljskem ministrstvu, v času ministra Janeza Podobnika (SLS). Svetino najdemo med kandidati stranke SLS na državnozborskih volitvah leta 2011.

Funkcijo varuha človekovih pravic bo začel opravljati 23. februarja, ko se bo iztekel mandat sedanji varuhinji Vlasti Nussdorfer. Postal bo peti varuh v zgodovini samostojne Slovenije in prvi, ki je bil na funkcijo izvoljen z vsemi glasovi prisotnih poslancev.


Najbolj brano