Šarec udobno prestal glasovanje o ustavni obtožbi

Glasovanje o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade Marjana Šarca se je izšlo po pričakovanjih: za ustavno obtožbo so glasovali le poslanci SDS in SNS, ki so skupaj zbrali 29 glasov, proti pa sta bili celotna koalicija in Levica s 53 glasovi. Šarec zagotavlja, da vlada ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol ne bo ignorirala, za njeno uresničitev pa vidi različne poti, ne le te, pri kateri vztraja SDS.

Tomaž Lisec (SDS) je v imenu predlagateljev za govornico utemeljeval, da bi mora Marjan Šarec izvršiti ustavno odločbo o 
financiranju zasebnih šol.  Foto: STA
Tomaž Lisec (SDS) je v imenu predlagateljev za govornico utemeljeval, da bi mora Marjan Šarec izvršiti ustavno odločbo o financiranju zasebnih šol.  Foto: STA

LJUBLJANA > Ustavno obtožbo proti Marjanu Šarcu so vložili poslanci SDS in SNS. Predlagatelji ustavne obtožbe kot kršenje ustave razumejo to, da je Šarčeva vlada lani nasprotovala predlogu spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ga je za uresničitev odločbe ustavnega sodišča v DZ vložila SDS. Temu vladnemu mnenju so nato sledili koalicijski poslanci in zakona, ki bi izenačil financiranje javnega programa javnih in zasebnih šol, niso podprli.

Kriva je ideologija

Kot je utemeljil Tomaž Lisec (SDS), je Šarec odgovoren za to, da ostaja odločba ustavnega sodišča iz leta 2014 neuresničena. Šarec naj bi opustil dolžno ravnanje, saj bi moral ministrom naložiti zagotavljanje spoštovanja ustave in odločb ustavnega sodišča. Po prepričanju Lisca Šarec ustave in obveznosti, ki izhajajo iz nje, ne spoštuje zaradi ideologije “njega samega in ideologije njegovih koalicijskih partnerjev”.

DZ se je seznanil z odstopom ministra

Poslanci so se že včeraj seznanili z obvestilom premierja Marjana Šarca o odstopu ministra za kulturo Dejana Prešička ter obvestilom, da bo funkcijo ministra za kulturo začasno opravljal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Lisec je ob tem spomnil, da je vlada zelo pohitela, ko je bilo treba uresničiti ustavno odločbo glede omejitve odškodnin za izbrisane. “Pri zakonu, ki je predsedniku vlade po volji, se rešitve predlagajo hitro, na drugi strani se pri zakonu, s katerim se predsednik vlade očitno ne strinja, ne naredi nič,” je dejal.

Štirje načini za uveljavitev odločbe

Šarec zagotavlja, da bo vlada spoštovala vse sodbe ustavnega sodišča, tudi to o financiranju zasebnih šol. Očitki o opustitvi dolžnega ravnanja se mu zdijo nepotrebni, saj je spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja uvrščene v normativni delovni program vlade za letošnje leto, datum uveljavitve sprememb pa je 1. september.

Za uresničitev ustavne obtožbe obstaja več možnosti, rešitev ni ena sama in tista, ki je za poslance SDS “edina zveličavna”, je poslancem pojasnjeval Šarec. V SDS so predlagali polno financiranje celotnega programa, torej tudi razširjenega dela, kamor sodijo podaljšano bivanje, jutranje varstvo, dodatni in dopolnilni pouk, interesne dejavnosti in neobvezni izbirni predmeti, čeprav razširjeni program po Šarčevih besedah ni predmet ustavne odločbe.

Kot je ob robu včerajšnje celodnevne razprave o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade povedal minister za izobraževanje Jernej Pikalo, je ministrstvo pripravilo štiri predloge za uresničitev ustavne odločbe za financiranje zasebnega šolstva. Koalicijski partnerji naj bi jih na mize dobili v tednu ali dveh.

Zloraba instituta ustavne obtožbe

Šarec je v svojem nastopu tudi okrcal uporabo instituta ustavne obtožbe s strani SDS. “Če se ne bi zavedal, da ste institut tudi tokrat, že četrtič, uporabili zgolj za promocijo svoje ideologije, bi vam celo utegnil svetovati, da ga uporabljajte redkeje in bolj izbrano, ker ga boste sicer razvrednotili, če ga že niste,” je dejal. Predlagateljem je sporočil, da se ne ozira na njihove napade, žalitve in tvite, v svoj govor pa tudi sam vpletel ideologijo: “Zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili člani zveze komunistov. To veste vi. Čudno pa je, da meni, ki sem zvezdo nosil samo na pionirski čepici v prvem razredu, očitate komunistično doktrino,” je zaključil.

Očitki, da gre za zlorabo instituta ustavne obtožbe, so prihajali tudi iz koalicijskih partneric, medtem ko so v SNS, SDS in NSi poudarjali, da je treba odločbe ustavnega sodišča neselektivno uresničiti. NSi se je sicer na glasovanju vzdržala, saj je od Šarčeve vlade dobila zagotovilo, da bodo odločbo o izenačitvi financiranja javno veljavnih programov javnih in zasebnih šol uresničili do 1. septembra.


Najbolj brano