Okuženi mora biti doma in počivati

Gripa je tudi na Primorskem v razmahu, ob njej še okužbe z respiratorno sinicijskim virusom, rinovirusi in koronavirusi. Posebnih zdravil ni, zato je treba počivati v postelji, pravi epidemiolog Boris Kopilović. Zavrača govorice o namerno okuženem cepivu zoper gripo, ki naj bi ga uporabljali v Sloveniji.

Virusne prehladne okužbe in okužba z gripo  zahtevajo počitek, saj 
je imunski sistem oslabljen in obstaja nevarnost resnih zapletov.   Foto: morgufile.com
Virusne prehladne okužbe in okužba z gripo zahtevajo počitek, saj je imunski sistem oslabljen in obstaja nevarnost resnih zapletov.  Foto: morgufile.com

Po Sloveniji in na Primorskem je gripa v polnem razmahu. Vrhunec pričakujejo februarja. O epidemiji poročajo s Hrvaške, kjer je umrlo že 20 ljudi. Porast obolelih beležijo v Turčiji, Črni Gori, Italiji, na Madžarskem, v Avstriji, Srbiji.

V enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Novi Gorici in Kopru beležijo vsak teden več obolelih za gripo in drugimi prehladnimi virusi, zlasti med aktivnim prebivalstvom, predšolskimi otroci in šolarji. Epidemiolog Boris Kopilović iz koprskega NIJZ omenja, da uradni podatki zaradi načina obdelave zamujajo za dober teden, so pa razmere podobne lanskim.

Preprečevanje okužb

Izogibajte se ogrevanih zaprtih javnih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi, pojdite na sprehod v naravo. Po stiku z drugimi in s predmeti za skupno uporabo si temeljito umijte roke. Jejte veliko sveže zelenjave in sadja. Kihajte v robec ali rokav, s čimer preprečite širjenje kapljičnih infektov.

Laži o cepivu

Na družbenih omrežjih kroži zapis, da je Slovenija v letošnjem cepivu prejela nevarni vgrajen živi virus ptičje gripe. Kopilović to odločno zanika in zatrjuje, da je Slovenija kupila in uporablja testirano in varno, s certifikatom, analizami in dovoljenji opremljeno cepivo francoskega proizvajalca.

“Gre za mrtvo cepivo. Istega so kupile tudi druge države v EU in vsi z njim cepimo prebivalstvo. Lažne navedbe - češ da smo dobili cepivo z vgrajenim živim virusom ptičje gripe - so zlonamerne in brez dokazov. Nisem povsem pravi naslov za takšna uradna pojasnila, saj nad tem bdita vodja distribucije cepiv in agencija za zdravila. Se pa resno sprašujem, komu koristijo te laži. Gre za zlonamernost, načrtno netenje strahu in propagando zoper cepljenje.”

2 - 3

dni potrebujejo virusi gripe in prehlada za razvoj okužbe v telesu

Gripa terja počitek, posvetujte se z zdravnikom

V večini odvzetih vzorcev obolelih so potrdili podtip A H1N1 (v 86 odstotkih), pri preostalih podtip A H3N2.

Gripa izbruhne dva do tri dni po okužbi. Spremljajo jo nahod, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v žrelu, mišicah in sklepih, utrujenost, povišana telesna temperatura (prve tri dni zelo visoka), splošna oslabelost, tudi siljenje na bruhanje.

Ne gre pa vselej za gripo, saj razsajajo še drugi virusi prehlada, ki prav tako obolele priklenejo na posteljo in so nevarni. “Vse virusne okužbe moramo zdraviti v postelji. Tako ne okužujemo drugih, kar je tudi nedopustno,” poudarja zdravnik.

Oboleli mora počivati in piti veliko tekočine ter uživati vitamin C. Posebnih zdravil ni. Stanovanje je treba redno zračiti, si umivati roke in jih razkuževati, prav tako predmete za skupno uporabo. Pitje tekočine izpira viruse iz organizma in pomagate imunskemu sistemu, da si opomore.

“Ni treba takoj k zdravniku. Oboleli naj po telefonu obvesti zdravnika in se z njim posvetuje. Pregled je nujen, če po treh dneh visoka telesna temperatura ne upade, saj obstaja nevarnost zapleta s pljučnico,” svetuje. “Vsak zdravnik dobro pozna svoje paciente. Gre za medsebojno zaupanje in mora biti po telefonu dosegljiv bolnikom.”

Druge okužbe

Pri respiratorno sincicijskem virusu (RSV) so okužena zgornja dihala, pri malčkih in dojenčkih tudi spodnja (bronhiolitis, pljučnica). Okužba se zelo hitro širi s kašljanjem, kihanjem, slino in z dotiki.

Okužbe z rinovirusi so lažje in težje ter oslabijo organizem. Včasih jih spremlja povišana temperatura. Rinovirusov je več kot 200. Humani koronavirusi napadejo dihalne poti, povzročajo povišano temperaturo, kašelj, težave pri dihanju, lahko se razvije pljučnica. Med težkimi zapleti je odpoved ledvic.

Tudi pri teh okužbah so znaki podobni tistim za gripo. Antibiotiki na viruse ne učinkujejo.


Najbolj brano