Kultura v krempljih politike

Če bi se smeli šaliti, potem bi letošnjim Prešernovim nagrajencem svetovali, naj gredo v tožbo. Namreč: cel mesec pred podelitvijo nagrad jih razglasijo, da bi jim omogočili pozornost javnosti vse do kulturnega praznika, zdaj pa jim prostor pod žarometi kradejo aktualne zoprnije.

A šala ni na mestu, četudi je v osrčju prvega škandala komedija. Ki se je sprevrgla v tragedijo. Vest, da je Boris Kobal prevod italijanske komedije podpisal in predstavljal kot lastno avtorsko delo, so mnogi urno pograbili in grešnika z naslado glodajo, četudi nikoli poprej niso pokazali zanimanja ne za dramatiko ne za gledališče. Druge, ki jim je ta svet bliže, je Kobalovo nerazumno, nespametno, nedopustno, vsega obsojanja vredno dejanje prizadelo, pretreslo.

Na ministrstvu je vroče že dolgo, Prešiček je s svojim “energičnim” slogom samo še prilil olja na ogenj.

A še preden smo ga uspeli sploh dojeti, kaj šele prebaviti, je že odjeknilo na drugem koncu domače kulture. Spet, če bi se smeli šaliti, bi zapisali, da je minister Dejan Prešiček pravšnji za nadaljevanje hollywoodske komedije Bes pod kontrolo, kjer ga bo obvladovanja jeze učil Jack Nicholson. A je tudi tu vzdušje turobno, nekateri ministru skušajo naprtiti celo odgovornost za samomor uslužbenca, kar ni samo prenagljeno, ampak tudi sila neokusno.

Minister je priznal zlorabljanje svoje funkcije za zasebne namene, bil pa naj bi tudi zelo vzkipljive nravi, pričajo nekateri njegovi sodelavci, zlasti podrejeni. Tisti, ki mu stopajo v bran, izbirajo drugačne besede - da je zahteven do sebe in drugih, energičen, ja, včasih tudi dvigne glas. Nesposoben res ne more biti, navsezadnje je debelih osem let vodil Konservatorij za glasbo in balet. Očitno pa je zdaj prišel delat v okolje, kjer njegova vroča kri še hitreje in pogosteje zavre. Podatki o prijavah mobinga pričajo, da so bile tamkajšnje razmere katastrofalne že pred njegovim prihodom. Na ministrstvu je vroče že dolgo, Prešiček je s svojim “energičnim” slogom samo še prilil olja na ogenj.

Nekateri pravijo, da mora premier danes sprejeti ministrov ponujeni odstop in omogočiti, da se razmere razčistijo, drugi trdijo nasprotno: Prešiček naj ostane, sicer se ne bodo razčistile. Ključno je tisto, o čemer soglašajo: Slovenija premore veliko vrhunskih umetnikov in bogato kulturo, vendar država zanjo ne skrbi dobro. Nasprotno, pušča jo v krempljih politike in birokracije.

Pa srečno novo leto in vesel kulturni praznik!  


Preberite še


Najbolj brano