Vrh so premočno osvojili Idrijci

Na jubilejnem, 30. državnem tekmovanju Mladina in gore, ki so ga gostili planinci iz Podnanosa, so premočno zmagali mladi hribolazci z Idrijskega. Zlasti med srednješolci niso imeli konkurence.

Jubilejno tekmovanja PZS za mlade je v Podnanos pripeljalo 24 
ekip s šolarji.
Jubilejno tekmovanja PZS za mlade je v Podnanos pripeljalo 24 ekip s šolarji.  

PODNANOS > Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, že tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora. Letos so se jim četrtič zapored pridružili srednješolci.

Prvi del tekmovanja se odvija po regijah, in sicer treh, najboljši se uvrstijo na državno prvenstvo, ki ga gostijo zmagovalci (osnovnošolski) na predhodnem. Letos je nalogo dobilo Planinsko društvo Podnanos, ki je k sodelovanju pritegnilo ves kraj z ostalimi društvi in s podružnično osnovno šolo na čelu. Gostilo je 24 ekip z učenci od 6. do 9. razreda in 16 ekip z dijaki. Oboje so čakali testi in praktični preizkusi, ki jih pripravljajo poznavalci s pestro paleto planinskih znanj in izkušenj. Z vprašanji se trudijo zajeti vso planinsko šolo. Šest najboljših ekip učencev pa se je uvrstilo v finale, ki se je dogajalo pred občinstvom.

Tedaj sta se v nekakšnem kvizu o vseh vidikih planinstva merili tudi dve primorski ekipi: Prfarski štruklevci iz Spodnje Idrije in Preluknjane čutare iz Postojne. In na koncu je slavila četverica z Idrijskega, medtem ko so trije tekmovalci iz Postojne bili peti. V konkurenci srednješolcev, ki tekmujejo v dvojicah, pa so naravnost premočno zmagale tiste iz Idrije. Dva fanta in štiri dekleta, ki jih vse vodi mentor v tamkajšnjem planinskem društvu Nace Breitenberger, so domov nesli pokale za vse tri najvišja mesta. Še ena dvojica iz Idrije, dva fanta, je bila četrta, peto mesto pa sta zasedli dekleti iz Podnanosa, ki sta si nadeli ime Nanoške zmagovalke.


Najbolj brano