V duhu razsvetljenstva

Včeraj so dijaki in mentorji idrijske gimnazije odprli vrata kulturi v njenem najširšem pomenu in množici obiskovalcev. V središče kulturnega maratona so postavili prosvetljeni duh zdravnika in naravoslovca J. A. Scopolija. V nekaterih delavnicah je sodeloval tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je z dijaki zadržal tudi v daljšem pogovoru.

Predsednik republike Borut Pahor se je z dijaki zadržal v daljšem 
pogovoru in odprl razstavo fresk na temo Scopolija. Foto: Saša Dragoš
Predsednik republike Borut Pahor se je z dijaki zadržal v daljšem pogovoru in odprl razstavo fresk na temo Scopolija. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Na startu sedmega kulturnega maratona je gimnazijce in njihove goste - praznik kulture je sočasno dan odprtih vrat Gimnazije Jurija Vega - pričakalo 26 različnih delavnic. Vmes in pozneje pa še 11 dogodkov z osrednjo okroglo mizo Razsvetljenska misel danes, na kateri so skušali odgovoriti na vprašanje, ali je v nas še kaj Scopolijevega duha.

Delo in duh zdravnika in naravoslovca J. A. Scopolija, ki je v Idriji med letom 1754 in 1769 postavljal temelje zdravstvu, Sloveniji pa utemeljil več naravoslovnih znanosti, sta bila rdeča nit največjega kulturnega praznika na gimnaziji in v Idriji.

“Večino tem predlagajo dijaki. Maraton dodobra razkrije, kako široka zanimanja in znanja se skrivajo v njih. S tem je dogodek, na katerem kulturo razumemo v najširšem razsvetljenskem smislu, tudi za mentorje velika dodana vrednost k rednemu učnemu procesu,” je bila zadovoljna vodja maratona, profesorica Maja Justin Jerman.

Predavanja in delavnice so vodile med minulimi stoletji, čez sedanjost v prihodnost. Od starovercev, preko robotov do matičnih celic in regenerativne medicine. Tudi v množico uporabnih in privlačnih znanj in spoznanj. V nekaterih so ustvarjali z mislijo na Scopolija. Denimo v delavnicah ustvarjalnega gibanja po navdihu narave, pripovedovanja zgodb iz Scopolijevega časa, ustvarjanja tatujev v obliki Scopolijevih žuželk. V fotografski delavnici so se posvetili Scopolijevi vili oziroma fotografiranju namenske čipke, ki krasijo svečano obleko v podobi trav, ki jih je opisal znanstvenik. Oblačilo in čipke so ustvarili v domači Čipkarski šoli.

Na delu delavnic se je dijakom pridružil predsednik republike Borut Pahor, ki je odprl tudi razstavo fresk na temo Scopolija v avli šole. Dijaki so jih v minulih mesecih ustvarili s feskantko Majo Šubic na lehnjak. Prej pa se je predsednik z dijaki zadržal v pogovoru o znanju, morali, egu in njihovemu vplivu na kariere in še marsičem.

Kot mentorji delavnic in predavatelji so najpogosteje nastopili bivši dijaki gimnazije, a tudi številni drugi strokovnjaki. Maraton so zaključili s prikazom dela spominov starejših Idrijčanov. Iz širšega projekta, s katerim spomine avdiovizualno ohranjata idrijski režiser in snemalec Dušan Moravec in Matjaž Mrak, so dijaki izbrali sebi najbolj zgovorne.


Najbolj brano