Smučajo, tekmujejo in se spominjajo

Danes zarana se je ob zvokih partizanskih pesmi začel tekmovalni del 42. spominske prireditve na edinstveno smučarsko olimpijado konec januarja leta 1945 v Cerknem - Partizanske smučine. Smučarski center je 300 tekmovalcev pozdravil s pravljično kuliso. To in odlično urejene proge je skupaj z njimi uživalo še okrog 3000 smučarjev in deskarjev.

Demonstracijska skupina Foto: Saša Dragoš
Demonstracijska skupina Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > Partizanske smučine - Cerkno '45, 42. spominska prireditev na partizansko smučarsko olimpijado, so se v petek zvečer začele s slavnostno akademijo v osnovni šoli Cerkno. Danes pa je 300 tekmovalcev na osončenem smučarskem centru na Črnem vrhu spomin obudilo z veleslalomsko tekmo. Ob njih je na vseh delujočih progah uživalo še okrog 3000 smučarjev.

Smučarski center Cerkno januarja niza iz tedna v teden rekordno obiskanost v tej sezoni in eno boljših po še vedno nedosegljivih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. 300 veleslalomistov in vsega en smučarski tekač, ki so se med vratci pomerili v spomin na smučarske skoke, patruljni tek in veleslalom na pragu svobode v Cerknem, ni bilo rekordno število, a vendarle eno večjih. “Ko sem prevzel predsednikovanje prireditvi, smo imeli 50, 60 udeležencev. Ko smo pritegnili veterane vojne za Slovenijo, policiste, gornike, slovenske vojake in častnike, se je številka približala 500 in se v zadnjih letih ustalila pri 300,” je bil zadovoljen predsednik organizatorjev Miha Butara.

Vsi omenjeni so skupaj s člani borčevske organizacije danes organizirali svoja prvenstva. Režiser in snemalec Dušan Moravec in Matjaž Mrak sta med njimi posnela uvodne kadre spominskega filma na partizansko olimpijado. Prej pa sta že obiskala edinega živečega udeleženca le te - borca Vojkove brigade in tekmovalca v patruljnem teku - Martina Urha.

Slavnostni govornik na akademiji in na smučišču, predsednik zveze policijskih veteranskih društev dr. Tomaž Čas je ostro obsodil vzpon fašizma in nacizma po Evropi in poudaril: “Prav je, da se spominjamo dogodkov v času vseh procesov in vojn za samostojno Slovenijo, ki so naša posebnost. To je vsekakor organizacija smučarskega tekmovanja na osvobojenem ozemlju v Cerknem sredi okupirane Slovenije in Evrope. Med ta dejanja lahko uvrstimo še spomin na udeležence partizanskih patrulj, ki so se leta 1944 trikrat povzpele na Triglav.”

Domači župan Gašper Uršič je dodal: “Za mene je temeljno sporočilo partizanskih smučin, da je potrebno vztrajati v vsakih pogojih in ne dopustiti, da ljudem okoliščine vzamejo človečnost.”

Med vratci so zagrizeni tekmovalci poudarjali, da na smučine v prvi vrsti prihajajo zaradi spomina. Med popoldanskim druženjem v Hotelu Cerkno jih je nagovoril tudi obrambni minister Karel Erjavec.

Medtem je na centru še smučarsko vrvelo. Vrst pred vsemi delujočimi napravami ni bilo, proge so gnečo zdržale. Zaradi nekoliko daljših vrst v restavracijah (letos so ponovno odprli gostinsko brunarico na Lomu) in nekaj pešačenja na vstopni šest sedežnici, pa se tudi ni nihče pretirano pritoževal.


Najbolj brano