Goriški radič v solati

 Foto: Aleš Srnovršnik
Foto: Aleš Srnovršnik

Sestavine za štiri osebe

4 glavice bledenega

goriškega radiča (solkanskega reguta)

4 poširana ali mehko kuhana jajca

4 stroke strtega in sesekljanega česna

4 žlice ocvirkov v zaseki

ekstra deviško oljčno olje

vinski kis

sol, poper

Glavice radiča operemo, lističe odstranimo, večje lahko narežemo, ostanke korenine vzdolžno razrežemo skupaj z manjšimi notranjimi listi. Vse damo v večjo solatno skledo. Ocvirkovo mast stopimo in ko se ocvirki segrejejo, jih poberemo z zajemalko. Potresemo jih po radiču in dodamo druge sestavine razen jajc, ki jih na solato položimo takrat, ko smo jo razdelili na krožnike. (Po želji in za še bolj rustikalno solato dodamo tudi še topel kuhan fižol in na večje kose razrezan kuhan krompir.)

Recept smo zabeležili v Ošteriji Žogica v Solkanu, ki je eden izmed goriških lokalov, vključenih v pobudo Go Gourmet - Dnevi goriškega radiča. Ostali so Ošterija Branik, Gostilna Winkler, Restavracija Calypso, restavracija hotela Sabotin, Gostilna Pri hrastu in Restavracija Pikol. V skoraj vseh obljubljajo, da bodo imeli z goriškim radičem oplemenitene jedi na jedilniku do konca februarja oziroma do konca sezone bledenja te cikorije z vrtov in polj v okolici Nove Gorice.


Najbolj brano