Santomas in Janko Bočaj gresta iz Kopra v svet

V Kopru so nocoj razglasili županovo vino in županovo oljčno olje za leto 2019. Protokolarni darili koprske občine bosta v letošnjem letu malvazija 2017 iz kleti Santomas in zvrstno oljčno olje stara kortina cuveé lanskega letnika Janka Bočaja iz Trušk. Na svečanosti v dvorani sv. Frančiška v središču Kopra so se uvodoma spomnili nedavno preminulega staroste sodobnega slovenskega oljkarstva Angela Hlaja.

Vinska kraljica slovenske Istre Julija Jogan, vinar Ludvik  N. 
Glavina,    oljkar Janko Bočaj  in župan Aleš Bržan. 

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Vinska kraljica slovenske Istre Julija Jogan, vinar Ludvik N. Glavina, oljkar Janko Bočaj in župan Aleš Bržan.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

V vinorodnih krajih je vino zelo pogosto protokolarno darilo, marsikje vinsko kulturo spodbujajo tudi z izborom protokolarnega županovega vina. Tako je tudi v kar nekaj primorskih občinah. V Kopru so županovo vino prvič izbrali za leto 2008, že naslednje leto so mu dodali še županovo oljčno olje. V dobrem desetletju so izbor in prireditev, na kateri razglasijo najboljše, izpilili bolj kot v drugih okoljih, zato ne čudi, da je udeležba vinarjev in oljkarjev vse višja. Letos je bila nagrada še privlačnejša, saj so zmagovalcema obljubili izdelavo profesionalnih fotografij in promocijskega filma, ki jih bo za predstavljanje območja in bogastva svojega teritorija uporabila občina. Koprska občina se je zavezala tudi, da bo odkupila vsaj 250 četrtlitrskih stekleničk najboljšega oljčnega olja v izboru, 150 stekleničk olja prvega spremljevalca in 100 stekleničk olja drugega spremljevalca. Že od lani je ugodnost za sodelujoče oljkarje tudi kritje stroškov za sodelovanje v ocenjevanju v velikem in vplivnem oljkarskem vodniku Flos Olei, ki ga ureja Marco Oreggia iz Rima. Glede županovega vina se je občina v razpisu obvezala, da ga bo odkupila vsaj 500 steklenic.

Po refoških malvazija

V minulih letih so bila županovo vino koprskega župana večkrat rdeča vina, zlasti refoški, zadnji leti je bil to refošk iz kleti Vinales iz Šmarij. Letos je bilo pred komisijo, ki ji je predsedovala Majda Brdnik, specialistka za vinogradništvo pri KGZ Nova Gorica, 33 vzorcev vin iz 18 kleti. Med njimi je bilo 23 refoškov in deset malvazij. Komisija je podelila osem bronastih, 16 srebrnih in devet zlatih medalj, med slednjimi je najvišjo oceno prejela malvazija letnik 2017 iz kleti Santomas Ludvika N. Glavine iz Šmarij. Gre za veliko in ugledno klet, ki je orala ledino pri promociji istrskih vin na tujem, tukajšnja vina so izvažali v Skandinavijo in zlasti v ZDA, kjer so bili ne le prvi Istrani temveč tudi prvi Slovenci v kar nekaj najimenitnejših restavracijah v New Yorku. Od koprskega župana Aleša Bržana in vinske kraljice slovenske Istre Julije Jogan so ob plaketi prejeli tudi kristalni dekanter, ki so ga izdelali v Rogaški Slatini.

Prevladala so zvrstna oljčna olja

Komisija, ki je predsedoval dr. Vasilij Valenčič, je ocenjevala 35 oljčnih olj 27 oljkarjev. Kar 30 olj je bilo vrhunske kakovosti in so prejela zlato priznanje, med njimi pa so za najboljše izbrali zvrstno oljčno olje stara kortina cuveé lanskega letnika Janka Bočaja iz Trušk. Bočaj je vnet ekološki oljkar, v treh oljčnikih pa ima ob istrski belici in vseh starih piranskih sortah oljk tudi nabor italijanskih, ki skupaj tvorijo letošnje županovo oljčno olje. Priznanje za prvega spremljevalca je prejelo zvrstno oljčno olje lanskega zmagovalca Franca Morgana iz Grintovca, za drugega pa prav tako zvrst olea capris oljkarske zadruge Capris, v katero so svoja olja prispevali Igor Novak, Boris Jenko, Franko Miklavčič, Tomaž Koren, Gorazd Jereb, Vanja Dujc, Franjo Bošnjak in pokojni Angelo Hlaj.

Župan Bržan je ob robu podelitev poudaril, da ga posebej veseli, “ker je med tistimi, ki na naših natečajih dosegajo najvišje ocene, vse več mladih pridelovalcev, kar nas navdaja z upanjem, da se bo dolgoletna tradicija vinogradništva in oljkarstva na naših tleh ohranila, verjamem da z leti celo krepila.” Dodal je še, da kakovostni pridelki utrjujejo prepoznavnost kraja in so pomembna sestavina turistične ponudbe.

S svojimi nastopi so prireditev v dvorani sv. Frančiška popestrili pevka Štefica Stipančević-Steffy, igralec Danijel Malalan in klapa Semikanta.


Najbolj brano