Revizija zgodovine, demografije in morale

Koprskemu publicistu Milanu Gregoriču so pri Novih obzorjih izdali dve knjigi, obe o aktualnih družbenih temah.

Milan Gregorič (1934) iz Kopra je plodovit publicist. Njegov odnos do sveta in problemov v njem, tako globalnih kot nekaterih bolj osredotočenih, je izgrajen in prepoznaven. Razumevanje in osvetljevanje gradi s kompilacijo in obravnavo številnih virov. Zadnji knjižici, ki sta lani izšli pri ljubljanski založbi Nova obzorja, ta ob knjigah izdaja še tednik Demokracija, sta avtorjev sprehod po dveh zanimivih poljih, v obeh so dogajanja v preteklosti izhodišče za sklepno analizo sedanjega stanja.

V delu Pohod resnice in poraz zmagovalcev se Gregorič poda na pot osvetljevanja ene najglobljih delitev v slovenski družbi, interpretacije (politične) zgodovine prejšnjega stoletja na naših tleh. Kot okvir postavi vznik in zlom komunizma oziroma socializma in drugih totalitarizmov, ne izogne se niti krizi kapitalizma. Dlje kot med drugo svetovno vojno se zadrži pri dolgoletni odrinjenosti Tigra in predvsem pri povojnih pobojih in njihovem obelodanjenju ter spravnih težnjah, katerih nedorečenost pripisuje predolgi oblasti ene politične opcije.

Gregorič se zavzema za revizijo zgodovine, kar je po njegovem prepričanju demokratična pravica, obenem pa meni, da časovna distanca prinaša objektivizacijo zgodovine. Delo je napisano poljudno, dobrodošlo pa nenazadnje zaradi tega, ker na enem mestu prinaša vpogled v vrsto očitkov “druge” strani v razpravi o polpretekli zgodovini pri nas.

Evropa, islam, džihad je besedilo, ki ga je Gregorič sestavil na podlagi zapiskov o temi, ki ga že dolgo zaposluje, v zadnjem času pa z migracijami in terorizmom dobiva večjo pozornost. Gregorič si z zgodovinsko osvetlitvijo in opredelitvijo postavi okvir, v katerega umesti, kot pravi, tretji poskus islamizacije Evrope po staroselskih osvajanjih in kasnejših turških vpadih.

V njem, poudarja, migranti niso pripravljeni na družbeno integracijo, največji sunek pa je doživel z migracijskim valom pred nekaj leti. Gregorič izhod vidi v zasuku neugodnih demografskih trendov v Evropi in ustavitvi moralne dekadence.


Najbolj brano