Mramor: Svoje dodatke so “več kot oddelali”

Sodelavci ljubljanske Ekonomske fakultete so svoje dodatke za stalno pripravljenost več kot oddelali, pravi Dušan Mramor, nekdanji dekan te fakultete. Včeraj je prvič sedel na zatožno klop, zaradi spornega dodatka pa se na sodišču zagovarjajo še sedanja dekanja Metka Tekavčič ter dve nekdanji prodekanji - Mojca Indihar Štemberger in Polona Domadenik.

Nekdanji dekan ljubljanske ekonomske fakultete Dušan Mramor in 
sedanja dekanja Metka Tekavčič sta zanikala krivdo in napovedala, da bosta dokazovala svojo nedolžnost.  Foto: Robert Balen/Večer
Nekdanji dekan ljubljanske ekonomske fakultete Dušan Mramor in sedanja dekanja Metka Tekavčič sta zanikala krivdo in napovedala, da bosta dokazovala svojo nedolžnost.  Foto: Robert Balen/Večer

LJUBLJANA > Tožilstvo četverici očita, da so sebi in nekaterim drugim zaposlenim na fakulteti omogočili izplačilo dodatka za stalno pripravljenost, čeprav za to ni bilo niti vsebinske niti pravne podlage v zakonu o javnih uslužbencih in zakonu o sistemu plač v javnem sektorju.

Delali za pridobitev mednarodnih akreditacij

Včeraj so se za nedolžne izrekli trije, Dušan Mramor, Metka Tekavčič in Polona Domadenik, medtem ko se Mojca Indihar Štemberger zaradi dopustovanja predobravnalnega naroka ni udeležila. “Obdolženci smo izjavili, da nismo krivi, ker smo prepričani, da smo delali zakonito,” je v imenu vseh po prihodu iz sodne dvorane povedal Mramor. “Ekonomska fakulteta je sama zaslužila sredstva za plačilo tega dodatka in moji sodelavci so z visoko odzivnostjo to stalno pripravljenost tudi več kot oddelali.” Da to drži, po Mramorjevih besedah dokazujejo rezultati fakultete, ki se je kljub omejenim kadrovskim in finančnim virom uspela uvrstiti v najožji krog najboljših fakultet na svetu.

781.000

evrov dodatkov za stalno pripravljenost naj bi devet ljubljanskih fakultet nezakonito izplačalo nekaterim zaposlenim

Obramba bo nedolžnost vpletenih utemeljevala s trditvami, da je bil dodatek za stalno pripravljenost namenjen plačilu dela, potrebnega za to, da je ekonomska fakulteta pridobila številne mednarodne akreditacije in certifikate kakovosti. Za doseganje izjemnih rezultatov po mednarodnih merilih je bilo potrebnega “veliko dela, usklajevanja in visoka stopnja odzivnosti nekaterih zaposlenih na ekonomski fakulteti, in sicer zlasti zunaj delovnega časa”, je na sodišču izpostavila zagovornica Tekavčičeve Tea Mlinar Kovačič.

Obramba obtoženih sodišču predlaga, naj zasliši direktorja Evropske fundacije za razvoj menedžmenta (EFMD) Erica Cornuela. “To je gotovo najbolj pomembna priča. Priča, ki daleč največ ve o tem, kakšna prizadevanja pri visokošolskih institucijah po vsem svetu so potrebna, da pridobijo mednarodne akreditacije,” predlog za zaslišanje Cornuela utemeljuje Mramorjev zagovornik Zdenko Cujnik. EFMD naj bi bila pripravljena sama plačati stroške Cornuelovega prihoda na sodišče.

Afera FF: kriminalisti pri koncu z delom

Septembra lani je na ljubljanski filozofski fakulteti (FF) izbruhnila nova afera. Interno revizijsko poročilo univerze je pokazalo, da naj bi si dekani in prodekani FF v zadnjem desetletju poleg redne plače prek podjemnih pogodb izplačevali še nezakoniti dodatek za opravljanje svoje funkcije. Kriminalistična preiskava o teh domnevnih nepravilnostih je v zaključni fazi.

Na strani obdolženih želijo s tem dokazati, da so obstajali vsebinski razlogi za plačevanje dodatka za stalno pripravljenost, posvetili pa se bodo tudi izpodbijanju trditev tožilstva, da ni bilo pravnih podlag za izplačevanje tega dodatka ljudem, ki so ga prejemali. Cujnik je na predobravnalnem naroku izpostavil, da ob istih pravnih podlagah ta dodatek še vedno prejema 8000 ljudi, zaposlenih v 200 javnih ustanovah.

Od treh mesecev do petih let zapora

Štirim obdolženim z ekonomske fakultete tožilstvo očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

Afera z dodatki za stalno pripravljenost se je začela, ko je inšpektorat za javni sektor leta 2015 opravil nadzor nad poslovanjem enajstih fakultet ljubljanske univerze. Pri devetih je ugotovil nezakonito izplačevanje dodatka med leti 2012 in 2014 v skupni višini 781.000 evrov bruto.

Največ domnevno nezakonitih izplačil je bilo na ekonomski fakulteti. Tožilstvo je obtožnico proti Dušanu Mramorju, Metki Tekavčič, Poloni Domadenik in Mojci Indihar Štemberger vložilo junija lani. Novembra je po poročanju medijev tožilstvo vložilo obtožnico še za šest ljudi s fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter fakultete za socialno delo, preiskava na vseh domnevno vpletenih fakultetah pa še ni končana.

Zaposleni, ki naj bi prejemali nezakonite dodatke, so morali te vrniti za obdobje zadnjih desetih mescev prejemanja. V celoti naj bi dodatek vrnila Mramor in Maja Makovec Brenčič, ki sta se znašla pod velikim pritiskom javnosti.

Ločeno poteka tudi sodna bitka med državo in ljubljansko univerzo. Okrožno sodišče v Ljubljani je lani poleti odločilo, da mora univerza državi vrniti vseh 781.000 evrov, saj da je bil denar davkoplačevalcev porabljen nenamensko. Višje sodišče je po pritožbi univerze to sodbo razveljavilo, zadeva pa se vrača v ponovno sojenje.


Najbolj brano