Med kladivom in nakovalom

V letošnji suhi zimi se je Sončnemu Kaninu neprijetno zalomilo. Suha zima doslej ni prinašala prihodkov, poleg tega so se ujeli še v zanko kršenja zakonodaje z zaposlovanjem samostojnih podjetnikov.

Niso edini, v zasebnih zavodih je taka praksa pogosta, v javnih zavodih je problematična. Če pride do prijave, sledijo posledice. Zdaj imajo blokiran račun.

Bi bilo pa na mestu, da bi se bolj potrudili pri iskanju zakonsko ustreznih rešitev. Če so jih našli zdaj, bi jih lahko tudi prej.

Zavedali so se tega in zato začeli postopek preoblikovanja v javno podjetje, vendar jih je prej udarilo. Poravnati morajo premalo izplačane prispevke na izplačila za samostojne podjetnike. Možno je razumeti, da ob ustanovitvi pred dvema letoma niso imeli druge izbire kot sodelovanje z espeji, ker kadra z licencami za zahtevna dela na smučišču ni bilo. Bi bilo pa na mestu, da bi se v tem obdobju bolj potrudili pri iskanju zakonsko ustreznih rešitev. Če so jih našli zdaj, bi jih lahko tudi prej. Na razpisu iščejo samo še direktorja in komercialista. Minerja bo z razpisom iskala občina sama. Kršenja zakona ne gre podpirati ob vsem razumevanju zapletenih okoliščin s togimi pravili za delovna mesta v javnem zavodu in specifičnimi deli.

Ali bo ministrstvo za finance upoštevalo utemeljitve, da je kazen previsoka, ker so podjetniki svoje prispevke že plačali, bo znano v dveh mesecih. Ključno je, ali bo razumelo potrebo po delovanju smučišča in v prihodnjih dneh sprostilo račun ter omogočilo izplačilo plač in poslovanje.

V suhi zimi neplačane obveznosti do dobaviteljev ne presenečajo, saj so tri mesece zgolj vlagali, obratovali pa ne. Dodatni dolg niti ni visok, bolj je bilo na občinskem svetu med razčiščevanjem finančnega poslovanja problematično dejstvo, da svetniki zanj niso vnaprej vedeli in da so ga morali sami izbrskati. Ugibanja, ali kdo kaj skriva, kdo je vedel in kdo ne, vodijo v omajano zaupanje, kar ni dobro.

V Bovcu so se pred štirimi leti zedinili, da smučišče potrebujejo za celoletni turizem. Čisti računi so nujni za odločitve novega občinskega sveta, kako naprej z veliko naložbo, ki jo bodo predstavili v začetku februarja. Že zdaj pa postaja jasno, da bo težko ali nemogoče, če jim ne bo uspelo pridobiti vsaj polovice nepovratnega denarja.

Da bo visokogorski Kanin vedno zapleten, pa tako ali tako vsi vedo.


Preberite še


Najbolj brano