Kogojevim prvi zeleni ključ na Primorskem

Družini Kogoj iz Bilj, ki vodi gostišče s prenočišči, so danes izročili zeleni ključ, v angleščini “green key”, ki ga po vsem svetu podeljujejo ponudnikom, zavezanim trajnostnemu in razvojnemu turizmu. Znak so dobili kot prvi na Primorskem.

Župan Mauricij Humar, Boris Šušmak in družina Kogoj:  Andrejka, 
Tomaž,  Bojana in Karla (z desne) ob podelitvi znaka. Foto: Vesna Humar
Župan Mauricij Humar, Boris Šušmak in družina Kogoj: Andrejka, Tomaž, Bojana in Karla (z desne) ob podelitvi znaka. Foto: Vesna Humar

BILJE Da so se Kogojevi, ki uspešno družinsko podjetje počasi gradijo že od leta 1991, odločili potegovati se za prestižni certifikat, ni naključje. Prvič zato, ker kot pravi Andrejka Kogoj, “ljubimo naravo in čutimo odgovornost do tega, kakšen svet bomo zapustili našim potomcem. In mar nam je za naše goste.” Drugič zaradi tega, ker se je za razvoj trajnostno naravnanega turizma odločila tudi občina Miren-Kostanjevica. Tretjič pa zato, ker se kot aktivna, zdrava in zelena destinacija na globalnih trgih promovira Slovenija.

Kot je povedala Bojana Kogoj, je gostov v njihovem gostišču vse več. In dejansko, je v imenu Slovenske turistične organizacije potrdila Nataša Hočevar, narašča število gostov, ki jim je okoljska naravnanost ponudnikov še kako pomembna. Odgovorna za turizem v občini Ariana B. Suhadolnik je strnila: “Pridobivanje certifikatov ni le zato, da bi imeli več gostov, ampak, da bomo na dolgi rok sploh imeli goste. Kdor je to razumel in bo danes ujel ta vlak, ima prihodnost.”

Zeleni ključ je najpogosteje podeljeni okoljski znak v turizmu na svetu. Ima ga več kot 3.000 ponudnikov v 57 državah, je pojasnil Boris Šušmak, predstavnik društva Doves fee, ki opravlja postopek certificiranja. Ista ustanova pri nas podeljuje morda nekoliko bolj znane modre zastave za kopališča.

Kogojevi, ki se pripravljajo na širitev svoje dejavnosti z gradnjo novih prenočitvenih kapacitet, pravijo, da so bile zahteve v postopku, čeprav je papirjev vedno veliko in preveč, pravzaprav preproste. Ker se skladajo z njihovo filozofijo. Ali kot pravi Andrejka Kogoj: “To, da živimo v tako lepem okolju in državi, ki ima ljubezen v imenu, je edinstvena posebnost. To moramo znati ceniti in ohranjati.”


Najbolj brano