Z dobrim ugledom

Zadnji januarski teden je po običaju v Novi Gorici rezerviran za Hitov šahovski turnir, ki ga pripravljajo že skoraj četrt stoletja. Tudi 24. izvedba, ki se s svečano otvoritvijo in partijami uvodnega kroga v Perli začenja danes, bo imela svoj mik.

Zdenko Kožul bo letos prvi nosilec šahovskega turnirja v Novi 
Gorici.  Foto: Leo Caharija
Zdenko Kožul bo letos prvi nosilec šahovskega turnirja v Novi Gorici.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Pod drobnogledom bo tokrat mala kitajska kolonija, ki jo vodi po ratingu (2567) drugi in hkrati najmlajši med deseterico do včeraj prijavljenih velemojstrov, 19-letni Xu Xiangyu. “Dober glas seže v deveto vas. Verjamem, da se bodo naslednje leto, ko bo turnir praznoval mali jubilej, Kitajci vrnili v še večjem številu,” je povedal predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica in direktor turnirja Matjaž Lovišček, ki je lahko zadovoljen že z letošnjim odzivom. Manjša lepotna napaka je, da na turnirju ne bo domačih oziroma primorskih šahistov, ki bi se lahko potegovali za sam vrh. V preteklih dveh letih je to počel Tolminec Jure Škoberne, ki je lani pustil za sabo vso konkurenco. Kdo bi ga lahko nasledil na letošnjem seznamu zmagovalcev?

Prvi kandidat se zdi Zdenko Kožul, pa ne le zaradi najvišjega ratinga (2609). Hrvaški velemojster se v Novi Gorici počuti (skoraj) kot doma. Ko pride na Hitov turnir, je vselej v najožjem krogu kandidatov za končno zmago. “Letos je pohitel s prijavo. Že oktobra med šahovsko olimpijado nam je potrdil svoj prihod,” je povedal Lovišček, ki je drugo leto na čelu novogoriškega kluba. S 14-člansko organizacijsko ekipo je zavihal rokave že zgodaj poleti, zadnji mesec pa je bil po običaju posebej intenziven. Ne nazadnje je dragocen vsakršen prispevek večjega ali manjšega pokrovitelja oziroma donatorja.

Šahovski razpored

Šahisti na novogoriškem turnirju bodo odigrali devet krogov po švicarskem sistemu. Po slavnostni otvoritvi se bo današnji prvi krog začel ob 17. uri. V soboto in nedeljo čaka šahiste dvojni razpored ob 10. in 17. uri. Od ponedeljka do srede bodo partije le v popoldansko-večernem terminu. Turnir bo končan v četrtek, dvoboji zadnjega kroga pa se bodo začeli ob 15. uri.

Sicer pa predstavlja šahovski dogodek s skoraj 200 nastopajočimi za prireditelje oziroma gostitelje tudi precejšen logistični zalogaj, hkrati pa tudi izziv za prihodnje novogoriške turnirje. Lovišček ambicij ne skriva, seveda pa bodo misli do konca januarja oziroma četrtka, ko bodo turnir s partijami 9, kroga spravili pod streho, v celoti usmerjene v uspešen zaključek 24. izvedbe, ki bo med najbolj množičnimi in zavoljo igralcev iz 16 držav tudi pestrimi doslej.

Novogoriški turnir je kot običajno razdeljen na dva dela. Na B turnirju je v ospredju predvsem igrivost nadebudnih in ljubiteljskih šahistov. Na številčnejšem in kategoriziranem A turnirju se potegujejo za večji del 5000 evrov vrednega denarnega sklada, v igri pa so tudi šahovski nazivi in rating točke. Posebej dobrodošli so za mlade igralce, ki si še utirajo svojo šahovsko pot. Mednje sodita tudi domači up Jurij Zamar Kodelja in Postojnčanka Ivana Hreščak. Od Primorcev bi lahko vidna vloga pripadla Bistričanu Danielu Beletiču, ki je v Novi Gorici praviloma navdahnjen.

Zanimivo bo seveda videti, kako se bo odrezal veteran Aleksander Beljavski, ki z rednima udeležencema novogoriškega turnirja Matejem Šebenikom in Markom Tratarjem, zastopa (izkušeno) slovensko velemojstrsko zasedbo. Med mlajšimi izzivalci pa bo ob Kitajcu Xu-ju svojo priložnost za skok proti vrhu iskal tudi 20-letni Vladimir Vetoško, ki tako kot Beljavski izhaja iz ukrajinske šahovske prestolnice Lvov.


Najbolj brano