Zid Poljske, Italije in Belgije

Včerajšnji žreb skupin za žensko evropsko odbojkarsko prvenstvo je v turškem Carigradu Slovenkam dodelil skupino B, v kateri so vrhunske ekipe Italije, Poljske in Belgije. Kljub temu so naša dekleta prepričana, da na EP na Poljsko ne bodo šla le na izlet.

Slovenke so doslej zmagovale le v kvalifikacijah. Ali bodo tudi na 
EP? Foto: CEV
Slovenke so doslej zmagovale le v kvalifikacijah. Ali bodo tudi na EP? Foto: CEV

CARIGRAD > Evropsko prvenstvo bo od 23. avgusta do 8. septembra v Turčiji, na Poljskem, Madžarskem in Slovaškem. Slovensko skupino B bo gostilo poljsko mesto Lodz. Ob velesilah Italiji, Belgiji in Poljski, čakajo Slovenke še Ukrajinke in Portugalke. Letošnje prvenstvo je razširjeno. Prvič bo namesto dosedanjih 16 tekmovalo 24 držav, ki bodo razporejene v štiri skupine.

Po kakovosti izstopajo finalistke svetovnega prvenstva, Italijanke - sicer pete na minulem EP, kjer so bile Poljakinje desete, Ukrajinke trinajste, Belgijke pa štirinajste. Slovenke in Portugalke se na prejšnje EP niso uvrstile. Naša dekleta so na evropski lestvici za dve mesti pred triindvajsetimi Portugalkami. Za napredovanje v osmino finala bodo morale Slovenke osvojiti vsaj četrto mesto v skupini.

Sestava skupin

V preostalih treh skupinah so reprezentance razporejene takole: v Ankari se bodo v skupini A med seboj pomerile Turčija, Srbija, Bolgarija, Francija, Finska in Grčija. V skupini C, ki jo bo gostila Budimpešta, bomo spremljali Madžarsko, Nizozemsko, Hrvaško, Azerbajdžan, Romunijo in Estonijo. Skupina D v Bratislavi prinaša obračune med Slovaško, Rusijo, Nemčijo, Belorusijo, Španijo in Švico.

Članica novogoriškega Gen-I Volleyja in standardna reprezentančna blokerka Tina Grudina se tekmecev ne boji: “Portugalsko smo že večkrat premagali, Ukrajine ne poznam, vendar bi morala biti glede na njene dosedanje mednarodne dosežke premagljiva. Poljska in Italija sta vrhunski ekipi. Z njima bo težko priti do uspeha, ni pa nemogoče. Z našo najboljšo igro nam morda katero od teh tekem uspe zmagati. Poljakinje smo na eni trening tekmi lani že premagale. Ostane nam še doslej v naših medsebojnih obračunih vedno boljša Belgija, a mislim, da je prišel čas, da poskusimo premagati tudi njo. Na Poljsko ne bomo šle na izlet. Mislim, da smo prav vse reprezentantke že bile tam.”

Kapetanka reprezentance, Kanalka Eva Mori, ki se je v dresu francoskega Volera Le Cannet v času žreba veselila napredovanja v četrtfinale evropskega pokala challenge, prav tako ambiciozno gleda na nov izziv: “Na prvenstvu nas čaka nekaj težkih ekip, nekatere pa so premagljive in jih poznamo. Prvenstva se veselim in sem prepričana, da bomo pokazale vse, kar znamo.”

Skupinski del prvenstva bo potekal še v Ankari, Budimpešti in Bratislavi. V teh mestih bodo tudi tekme osmine finala. Četrtfinalni dvoboji bodo v Ankari in Lodzu, zaključni boji najboljše četverice pa bodo v turški prestolnici.

Naslov evropskih prvakinj branijo Srbkinje, srebrno odličje so si na prejšnjem EP priigrale Nizozemke, bronastega pa Turkinje. Slovenske odbojkarice bomo na evropskem prvenstvu spremljali drugič. Leta 2015 so naša dekleta prvenstvo končala na 16. mestu.


Najbolj brano