Konzulat v Trstu se bo preselil konec aprila

Konzulat v Trstu se bo v nove prostore v bližini rimskega amfiteatra preselil konec aprila, ko se bo iztekla najemna pogodba pri sedanjem najemodajalcu.

V nove prostore se bo konzulat v Trstu preselil predvidoma konec 
aprila. Foto: Damiano Balbi
V nove prostore se bo konzulat v Trstu preselil predvidoma konec aprila. Foto: Damiano Balbi

LJUBLJANA > Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) predvidevajo, da bodo že februarja podpisali pogodbo za nakup poslovnih prostorov za konzulat v Trstu. Pristojni vladni odbor je zeleno luč za nakup prižgal v torek.

V Trstu na dolgi rok

Poslovne prostore v Ulici Teatro Romano bodo nato uredili iz prilagodili za delovaje konzulata, trije zaposleni na konzulatu pa se bodo vanje preselili konec aprila. Takrat se bo iztekla najemna pogodba pri sedanjem najemodajalcu.

690.000

evrov bo stal nakup nepremičnine na Ulici Teatro Romano

MZZ je za najemanje sedanjih prostorov plačevalo nekaj malega manj kot 4000 evrov mesečno. Po vdoru vode v sejno sobo avgusta lani je ministrstvu uspelo najemnino znižati na 3500 evrov. Lastnik kljub drugačnim zagotovilom zamakanega parketa v sejni sobi še vedno ni popravil, slabo vzdrževani pa so tudi drugi deli objekta.

Slovenija ima v Trstu namen ostati na dolgi tok, ne le zaradi gospodarskih in političnih razlogov, ampak tudi zaradi narodne manjšine v Furlaniji-Julijski krajini. Zaradi tega se je ministrstvo odločilo, da uglednejših prostorov ne bo iskalo za najem, ampak jih bo raje kupilo. Za nepremičnino na Ulici Teatro Romano bo plačalo 690.000 evrov, še sto tisočakov pa naj bi bili stroški posredniške provizije, pogodbenih obveznosti, selitve in ureditve novih prostorov v primerno stanje za namene poslovanja generalnega konzulata.

Lastniki osmih objektov v tujini

MZZ je sicer lastnik osmih objektov v tujini, v katerih delujejo diplomatska predstavništva in konzulati. Ostale objekte najema.

Poleg nakupa poslovnih prostorov za konzulat v Trstu MZZ načrtuje še nakup poslovnih prostorov za veleposlaništvo v Skopju. V načrtu pa ima tudi prodaje objektov, ki jih je Slovenija dobila iz nasledstva SFRJ.


Najbolj brano