Zahteva izločitev dokazov

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se včeraj nadaljevali predobravnavni naroki za soobtožene v aferi domnevnega podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Prvoobtoženi in nekdanji zaposleni v UKC Ljubljana Uroš Smiljić krivde ni priznal.

Domnevno preskakovanje čakalnih vrst v ljubljanskem kliničnem 
centru je dobilo nadaljevanje na sodišču. Foto: Leo Caharija
Domnevno preskakovanje čakalnih vrst v ljubljanskem kliničnem centru je dobilo nadaljevanje na sodišču. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Uroš Smiljić naj bi v ljubljanskem kliničnem centru več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi kar koli. Kot so po hišnih preiskavah oktobra 2016 poročali mediji, naj bi skladiščnik, ki se je predstavljal tudi kot strokovnjak za računovodstvo ali celo kot pomočnik direktorja, med ljudmi veljal za nekoga, ki lahko vse uredi, tudi obravnave mimo čakalnih vrst v zameno za nagrade.

Obtožnica navaja več primerov, ko naj bi Smiljić zahteval in prejel podkupnine od različnih ljudi, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih.

Smiljićev zagovornik Peter Žnidaršič je včeraj predlagal izločitev ovadbe Iztoka Požarja, ki je tudi ena od podlag za pregon. Po odvetnikovih besedah so policisti Požarja šele tik pred koncem podajanja izjave opozorili, da je osumljen v zadevi. Prav tako je zahteval izločitev vseh dokazov, ki so bili pridobljeni na podlagi te ovadbe.

Požar, ki je tudi obtoženi v isti zadevi, je minuli teden že priznal krivdo, in sicer, da je Smiljiću plačal 20.000 evrov za to, da bi njegovi partnerki uredil hitrejšo operacijo in zdravljenje raka oziroma da bi se s priznanim kirurgom na Onkološkem inštitutu Erikom Brecljem dogovoril za njeno zdravljenje. Brecelj je izvedel za nepravilnosti in tudi sam podal ovadbo. Smiljićeva obramba je včeraj zahtevala njegovo neposredno zaslišanje.

Smiljićev zagovornik je sodišču predložil še kazensko ovadbo, ki jo je Smiljić podal zoper Požarja zaradi krive ovadbe. “Vse priče, ki so izpovedovale o sodelovanju Smiljića in Požarja, so zelo jasno povedale, da Smiljić s Požarjem in bolnico ni imel nič,” je zagovornik pojasnil utemeljitev ovadbe. Prav tako je predlagal pridobitev podatkov o predkazenskih in kazenskih postopkih zoper Požarja, saj naj bi zoper njega tekli postopki zaradi premoženjskih kaznivih dejanj.

Zaradi preverjanja zakonitosti postopka je obramba predlagala tudi pridobitev dokazil, s katerimi je sodišče odredilo uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, na katerih temelji primer.

“Če vestno opravljaš delo in opozoriš, da gre pri nabavi medicinskega materiala na leto več milijonov evrov za deset artiklov, na koncu za nagrado dobiš obtožnico. Marsikomu pa se še lahko tresejo hlače. V javnosti bomo pokazali, kaj se dogaja v slovenskem zdravstvu,” je po koncu obravnave dejal Smiljić. Zanikal je, da bi prejel 20.000 evrov ali kakšna druga darila.


Najbolj brano