Slovenija v Trstu kupuje prostore za konzulat

Ministrstvo za zunanje zadeve bo kupilo poslovne prostore za delovanje generalnega konzulata v Trstu. Konzulat že leta deluje v najetih prostorih, ki so slabo vzdrževani, pa tudi dvigala in varovanih parkirnih mest nimajo. Na ministrstvu za zunanje zadeve so presodili, da bi bil nakup lastne nepremičnine najboljša rešitev. V oko jim je padla stavba v Ulici Teatro Romano. Za nakup in vse stroške selitve bodo odšteli 790.000 evrov.

V oko jim je padla stavba v Ulici Teatro Romano.  Foto: Damiano Balbi
V oko jim je padla stavba v Ulici Teatro Romano.  Foto: Damiano Balbi

LJUBLJANA > Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) zdaj za najem prostorov v Ulici sv. Jurija v Trstu plačuje 3500 evrov mesečne najemnine. Najemna pogodba, ki so jo z lastniki stavbe prvič sklenili leta 1995, je še do oktobra lani določala najemnino v višini skoraj 4000 evrov.

Številne težave z najemodajalcem

“Kljub znižanju najemnine bi bilo nadaljevanje najema istih poslovnih prostorov neracionalno,” so presodili na MZZ. Z lastniki prostorov, v katerih deluje generalni konzulat, imajo očitno veliko težav. Ravnokar prenavljajo fasado, vendar lastnik spomeniško zaščitene stavbe ne bo prenovil oken in polken, vgradnjo dvigala bi morali sofinancirati najemniki sami, notranjost prostorov pa ni bila prenovljena že vrsto let. “Na stropih in stenah so vidne razpoke, madeži zamakanja z zgornje etaže, električne in vodovodne napeljave niso bile obnovljene ...” piše v gradivu ministrstva. Poleg tega so prostori s 307 kvadratnimi metri preveliki, nimajo pa kleti in varovanih parkirišč.

790.000 evrov znašajo predvideni stroški nakupa nepremičnine in vseh stroškov selitve.

V gradivu, s katerim MZZ utemeljuje potrebo po odhodu iz nepremičnine na Ulici sv. Jurija, so izpostavili še, da najemodajalec kljub drugačnim obljubam še vedno ni poskrbel za sanacijo sejne sobe, kjer je avgusta lani voda uničila parket.

Nakup bi se poplačal v dobrih 16 letih

Generalni konzulat v Trstu je za Slovenijo izjemno pomemben s političnega, gospodarskega in konzularnega vidika, pa tudi zaradi skrbi za Slovence v zamejstvu, zato bi bilo najbolje, da bi Slovenija prostore za njegovo delovanje kar kupila, so presodili na MZZ. Po raziskavi tržaškega nepremičninskega trga in terenskih ogledih je posebna komisija predlagala nakup poslovnih prostorov v Ulici Teatro Romano.

Ministrstvo za zunanje zadeve ima pogodbo za najem sedanjih prostorov sklenjeno do konca aprila. Razmere za delo na sedanji lokaciji niso dobre. Prostori so potrebni prenove, najemodajalec pa nima posluha niti za nujno popravilo parketa, poškodovanega zaradi vdora vode.

Pred desetletjem prenovljeni poslovni prostori so v zgradbi, ki je bila zgrajena v 60. letih prejšnjega stoletja. V neposredni bližini so kvestura, ministrstvo za delo ter organi občinske uprave z županom. V istem objektu deluje državni zavod za zavarovanje pred poškodbami na delu, kar poleg spomeniške zaščite prispeva k urejenosti in ustreznemu vzdrževanju skupnih delov in naprav, argumente v prid nakupu te nepremičnine naštevajo na MZZ.

Cena teh poslovnih prostorov s pripadajočimi parkirišči je 690.000 evrov. “Glede na razmerje med najemnino, ki jo ministrstvo zdaj plačuje, in za te poslovne prostore zahtevano kupnino, bi se investicija izplačala v 16,4 leta,” so preračunali. Poleg kupnine pa bo moralo ministrstvo odšteti še 100.000 evrov za stroške nakupa, selitve in ureditve novih prostorov.

Pristojni vladni odbor je včeraj prižgal zeleno luč za nakup. MZZ ima za to zagotovljena namenska sredstva.


Najbolj brano