Ropar uspel v Piranu, v Vipavi pa ne

V razmaku desetih minut sta v ponedeljek zvečer roparja napadla dve Mercatorjevi trgovini. V Vipavi roparju z nožem ni uspelo, pregnala ga je prodajalka, v Piranu pa je roparju s pištolo uspelo. Ne enega ne drugega policisti včeraj še niso našli.

Nekaj minut po ropu so bili Sinatalovi varnostniki in policisti že 
pred trgovino v Piranu.  Foto: Sonja Ribolica
Nekaj minut po ropu so bili Sinatalovi varnostniki in policisti že pred trgovino v Piranu.  Foto: Sonja Ribolica

VIPAVA, PIRAN > Prvi rop oziroma poskus ropa se je zgodil v ponedeljek četrt pred sedmo uro zvečer v Mercatorjevi prodajalni v Vipavi. Neznani moški srednjih let, po oceni star od 40 do 45 let, je nekaj minut prej vstopil v trgovino in si ogledoval izdelke na prodajnih policah. Kot običajen kupec je nato tudi izbral nekaj izdelkov in se z njimi napotil proti blagajniškemu pultu. Tam jih je izročil prodajalki, ki jih je začela že skenirati. Med njenim delom pa je moški potegnil približno 30-centimetrski kuhinjski nož, ga uperil v prodajalko in od nje zahteval denar. Prodajalko je njegovo dejanje tako presenetilo, da je začela glasno kričati, in s tem je tudi pregnala roparja. Ta se je namreč ustrašil, pustil na pultu nabrane predmete in z nožem vred naglo zbežal iz prodajalne. Na ulici so se za njim kmalu izgubile sledi.

Ropar z ruto

Ropar se je prodajalkinega kričanja ustrašil toliko bolj, ker je bilo med dejanjem v trgovini več kupcev in je verjetno sklepal, da ji bo kateri od njih priskočil na pomoč. K sreči je zbežal, še preden bi kdo to res storil, tako da je incident minil brez poškodovanih.

V Vipavi že drugič

Mercatorjevo trgovino v Vipavi so oropali že marca 2008, kmalu po dejanju pa so prijeli tudi storilca. Slabih tisoč evrov je takrat odnesel 33-letni domačin, stari znanec policistov, ki je v trgovino takrat vstopil ob pol sedmih in tako kot tokratni ropar prodajalki zagrozil z nožem.

Ajdovski policisti in novogoriški kriminalisti so takoj po klicu prihiteli na kraj in začeli zbirati informacije ter sledi za storilcem. Iščejo moškega, visokega približno 175 centimetrov in starega od 40 do 45 let, atletske postave, ki je bil oblečen v temnejšo bundo in hlače, obut je bil v športne copate, na glavi je nosil črno kapo, okrog vratu pa je imel zavezano svetlejšo ruto.

Dvanajst minut razlike

Policisti prosijo vse očividce, ki so v ponedeljek pozno popoldne videli moškega, kako beži iz prodajalne oziroma bi vedeli kaj o njem, naj jim to čim prej sporočijo na znane številke policije (113 ali 080/12-00) ali na ajdovsko policijsko postajo. Včeraj popoldne policija neuspešnega roparja še ni ujela.

Medtem ko so policijske luči razsvetljevale prostor pred Mercatorjevo trgovino v Vipavi, pa so na koprskem operativno komunikacijskem centru dvanajst minut po klicu v Novo Gorico prejeli nov klic o ropu Mercatorjeve prodajalne. Poklicali so jih iz varnostne službe Sintal, kjer so zaznali signal z alarmnega stikala Mercatorjeve trgovine na Rokovem trgu v Piranu.

Sam je pograbil denar

Ura je bila 18.57, torej nekaj minut pred zaprtjem, ko je v trgovino vstopil mlajši moški, visok približno 170 centimetrov, in se takoj napotil k blagajni. V trgovini si je na obraz potegnil volneno kapo, pred blagajno iz žepa vzel pištolo in jo uperil v prodajalko ter zahteval denar. Govoril naj bi slovensko.

Blagajničarka naj bi mu odprla blagajno, nato pa naj bi kar sam segel vanjo in vzel denar. Koliko, s policije včeraj niso hoteli povedati. Ko je vzel denar, je stekel iz prodajalne in izginil v piranske ulice. Policija je včeraj sporočila, da je bil ropar srednje postave, oblečen v bež bundo s temnejšimi črtami, na glavi je imel temnejšo volneno kapo, čez njo pa še kapuco. Tudi roparja iz Pirana policisti včeraj še niso ujeli.


Najbolj brano