Pravljična smučarska nedelja z rekordi

Na SC Cerkno so v celotnem decembru gostili približno 20.000 smučarjev, minulo nedeljo pa kar 2500. To je seveda rekord te sezone. Podobno obetavno je bilo na idrijskih smučiščih SKI Bor in Javornik.

Na SKI Bor je ob vikendih običajna vrsta, a se nad njo nihče ne 
pritožuje. Foto: Saša Dragoš
Na SKI Bor je ob vikendih običajna vrsta, a se nad njo nihče ne pritožuje. Foto: Saša Dragoš

NOVAKI, ČRNI VRH > “Ne znam oceniti, koliko smučarjev gostimo. Vsekakor smo z obiskom zadovoljni,” je na vprašanje, koliko smučarjev imajo nad povsem polnimi parkirišči, povedal lastnik SKI Bor Pavel Čuk. V polnem hotelu Cerkno pa so precej natančno vedeli, da so z 2500 smučarji preživeli rekordno nedeljo.

Dobro je bil obiskan tudi center Javornik v Lomah, ki je sezono minulo nedeljo začel kot zadnji. Tudi SKI Bor je moral za razliko od predlanskega ugodnega decembra letos sezono začeti januarja. Do tega tedna je bila smuka (med tednom imajo nočno, ob vikendih pa celodnevno) na kompaktnem snegu. “Brez podlage kompaktnega snega bi 30 centimetrov naravnega ob tolikšnem obisku ne zadoščalo za ugodno smuko,” je prepričan Čuk.

Nad vrstami se ne pritožujejo

SKI Bor, priljubljen zlasti med otroci oziroma družinami z Goriške, je bržčas edini pri nas, kjer se pred vlečnico še nabirajo vrste. “Nekaj počitka pride povsem prav,” se nad njimi ni pritoževala družina iz Ajdovščine. Podobno nihče v vrsti.

Javorniku, ki je od lani v lasti Črnovrščanov, ki so dejavni v domačem smučarskem klubu, bi zelo prav prišla okrepitev naravne snežne odeje. Z njo bi lahko pognali sedežnico pod vršac. Pod njo so poleti v sodelovanju s šempetrskim klubom Deš fleš odprli prenovljen kolesarski park. V vsakem primeru pa bodo ta teden (od jutri do petka) izpeljali prvi smučarski tečaj za otroke. V večernem času, saj tudi na Javorniku vlečnico med tednom poženejo ob 17. uri.

Odlični obeti pred tekmami in srečanji

Tudi v Cerknem so se minuli teden s prejemom certifikata kakovosti Quadal za kolesarski hotel (podeljuje ga švicarska raziskovalna hiša Icertias) spomnili dobre poletne kolesarske sezone in odličnega kolesarskega parka, ki ga na smučišču poleti ureja domači klub Pedal. Še bolj pa so se razveseli rekordnega obiska smučarjev minulo nedeljo.

Medtem ko so prvi mesec sezone speljali na kompaktnem snegu, so ta vikend pognali vse naprave na metru mešanice z naravnim. Na kompaktnem snegu so organizirali tudi svoje največje tekmovanje - svetovni masters pokal. Prvič tudi na novi veleslalomski progi.

Prihodnjo soboto se na Cerknem obeta največja domača smučarska spominska prireditev - partizanske smučine Cerkno '45.

Medtem ko so na Cerknem s kompaktnim snegom zasnežili tudi tekaško progo, so na Vojskem tekaški center z urejenimi progami na 2,5 in pet kilometrski razdalji minuli teden odprli na 40 centimetrih naravnega snega. Prihodnjo soboto bodo gostili svoja največja tekmovanja - spominski tek Andreja Erjavca, regijski pokal za otroke in pokalni slovenski maraton.


Najbolj brano