Zbirajo pomoč za Tjašo

Življenje deklice Tjaše iz Koprive je pred tremi leti drastično spremenila huda nevrološka bolezen. V Sloveniji ji ne morejo več pomagati, strokovnjaki v Parizu pa so se odločili za kirurški poseg na možganih. Za deklico v domači Koprivi in na Krasu s pomočjo sežanskega območnega združenja Rdečega križa zbirajo denar za operacijo. V nedeljo v Tomaju prav za ta namen prirejajo dobrodelni večer.

Tjaša iz Koprive je zbolela za hudo boleznijo, zato na Krasu zbirajo 
denar za zahtevno in drago operacijo v tujini. Foto: Alan Kosmač
Tjaša iz Koprive je zbolela za hudo boleznijo, zato na Krasu zbirajo denar za zahtevno in drago operacijo v tujini. Foto: Alan Kosmač

TOMAJ, KOPRIVA > Začelo se je pred tremi leti z epileptičnimi napadi. Zdravniki so ugotovili, da gre za redko nevrološko bolezen, za katero so res značilni pogosti epileptični napadi - teh je zdaj kljub 26 tabletam dnevno - okrog 50. “Vsak napad vpliva na določen del možganov. Napadi se pojavljajo neprestano, tudi ko spi. Tjaša je zelo potrpežljiva in se kljub bolezni dobro drži. Kdor jo vidi in je ne pozna, bi si mislil, da je zdrava,” je povedala Tjašina mama Metka Cigoj Merkelj.

Čakata jo zahtevna operacija in zdravljenje

Pogosti epileptični napadi vplivajo na odmiranje živčnih celic v možganih in posledično na izgubo motoričnih veščin, jezikovno-govorne primanjkljaje in ohromelost ene strani telesa. Postavljena diagnoza Rasmussen encefalitis, lokalizirana simptomatska epilepsija in epileptični sindrom, je družino postavila pred hudo preizkušnjo.

Tjaši v Sloveniji namreč ne morejo pomagati, strokovnjaki v Parizu pa so se odločili za kirurški poseg na možganih. Operacija je zahtevna in predstavlja za družino veliko finančno breme. Poleg tega bodo morali starši plačati tudi stroške bivanja in prevajalke, ki je tudi Tjašina spremljevalna zdravnica v času hospitalizacije. “Trenutno čakamo rezultate preiskav. Takrat bomo bolj natančno vedeli, kakšen poseg bo potreben. Že zdaj pa vemo, da je situacija zelo kompleksna, ker je leva polovica možganov poškodovana,” je še pojasnila Tjašina mama.

Zato je tudi težko napovedati, koliko bosta operacija in zdravljenje po njej stali. Trenutno tudi ne vedo, če in kakšen delež stroškov bo krila zavarovalnica, a morajo kljub temu plačevati račune za preiskave.

Pomoč prihaja tudi iz zamejstva

Stisko družine je prva opazila soseda iz Koprive, Andreja Lenassi. “Začeli smo z zbiranjem denarja v vasi. Potem smo, skupaj z drugimi vaščani in domačim društvom, krog širili,” je povedala Lenassijeva, ki skrbi za koordinacijo dobrodelnih dogodkov. Prvega so organizirali s pomočjo dutovske osnovne šole, drugega pa pripravljajo to nedeljo v tomajskem kulturnem domu.

Začelo se bo ob 17. uri z dobrodelno kupoprodajno razstavo fotografij fotografa Arona Furlana iz Skopega in ročno izdelanim nakitom Petre Pike Može. Nadaljevalo pa se bo ob 18. uri s predstavo amaterske gledališke skupine iz Šempasa s komedijo Ma kaj tazga.

“Nad odzivom ljudi smo zelo zadovoljni in presenečeni. Vaščani in širša okolica so se zelo odzvali, pomoč pa prihaja tudi iz zamejstva,” je povedala hvaležna Metka Cigoj Merkelj.

Kako pomagati?

Tjaši so na pomoč priskočili tudi v sežanskem območnem združenju Rdečega Križa, kjer so za njeno zdravljenje odprli namenski račun. Denarne prispevke lahko nakažete na RKS - Območno združenje Sežana, na TRR Intesa Sanpaolo Bank, številka SI56 1010 0003 5016 316, koda namena CHAR. Pri namenu navedite “Za Tjašo”.


Najbolj brano