Pet žensk sredi viharjev zgodovine

Filmski večeri v Mali dvorani Kulturnega doma v Trstu niso novost, gledalci pa so jih že nekaj sezon pogrešali v izvenabonmajskem programu. Zato so Slovensko stalno gledališče, Kinoatelje in Slovenski klub ponovno združili moči za vrednotenje slovenskih filmov.

Lučka Počkaj in Elena Husu v filmu Vprašanje identitete
Lučka Počkaj in Elena Husu v filmu Vprašanje identitete 

Uvod v novo sodelovanje bo povezoval Slovenijo in Italijo z vprašanjem obmejne identitete: v četrtek, 31. januarja, ob 19.uri, bo na sporedu namreč dokumentarni film Vprašanje identitete režiserke Sabrine Morena. Film pripoveduje o petih ženskah, ki so skozi stoletje tržaške zgodovine doživljale in interpretirale odnose med italijansko in slovensko dušo mesta.

Pavla Hočevar, rojena na Dunaju, je krepila slovensko narodno zavest s poučevanjem na šoli Sv. Cirila in Metoda v Trstu, Marica Nadlišek Bartol je bila pisateljica in urednica prvega slovenskega ženskega časopisa Slovenka, iredentistka Elody Oblath je bila intelektualka in pisateljica z madžarskimi predniki judovske vere, ki si je prizadevala za priključitev Trsta Italiji, Giuseppina Martinuzzi iz istrskega Labina je delovala v socialističnem svetu, je bila feministka in podpornica italijansko-slovanskega dialoga, Alice Schalek pa je bila priznana fotoreporterka, ki je dokumentirala soško fronto.

Zaton avstroogrskega cesarstva, priključitev Trsta Kraljevini Italiji in vzpon fašizma so spremenili usode teh žensk, ki so vsaka na svoj način sanjale o slovenski, italijanski ali evropski identiteti v mestu, kjer je bilo sobivanje različnih narodov do določenega trenutka nekaj čisto običajnega. Besede njihovih dnevnikov, spisov, esejev, pisem zaživijo v kreacijah petih igralk, ki so sodelovale pri tem projektu: Ariella Reggio, Lučka Počkaj, Elena Husu, Giustina Testa in Marzia Postogna. Strokovno svetovanje pri sestavljanju scenarija pa so nudile Marta Verginella, Tullia Catalan, Xenia Majovski, Milena Markič, Sabrina Morena, Emily Menguzzato, Mia Mathee. Film je koprodukcija Quasar Multimedia, Bela Film in RTV Slovenija. Filmski večer bo zaživel v sodelovanju z Zadrugo Bonawentura.


Najbolj brano