Literarni večeri s čezmejnim sodelovanjem

Literarni večeri bodo v zimskem času obogatili izvenabonmajski program Slovenskega stalnega gledališča z intimnim vzdušjem srečanj ob umetniški besedi. Niz radijsko-gledaliških dogodkov “Ars teatralis” si je zamislil režiser Alen Jelen.

Alen Jelen Foto: Maksimiljana Ipavec
Alen Jelen Foto: Maksimiljana Ipavec

Pred časom sta bili zvočni igri že uprizorjeni v gledališču Glej in v Mladinskem gledališču v Ljubljani. Tokrat pa bodo gledališko-radijski večeri nastali v okviru čezmejnega sodelovanja. Skupaj jih bodo promovirali Radio Slovenija 3. program - program ARS (s predvajanem v živo), tržaško Slovensko stalno gledališče in RAI- Radio Trst A.

“Gledalci in poslušalci se radi udeležujejo večerov, v katerih se družita radio in gledališče,” pravi Alen Jelen, ki je velikokrat režiral v Trstu in mu je slovenska kulturna scena na italijanski strani meje zelo pri srcu. “Veseli me in sem počaščen, da bomo lahko z neposrednim prenosom preko radijskih valov slovenskega nacionalnega radia predstavili živo ustvarjalnost Slovencev v deželi Furlaniji Julijski krajini,” poudarja režiser.

Prvo radijsko-gledališko srečanje bo na sporedu v torek, 22. januarja, ob 20.30, na Malem odru SSG, ko bo Jelen režiral literarni večer štirih tržaških in goriških pesnikov. Sodelovali bodo dramski igralci, člani ansambla SSG Trst Maja Blagovič, Vladimir Jurc, Tadej Pišek in Tina Gunzek. Interpretirali bodo pesmi Marije Kostnapfel, Sanje Širec, Vinka Bandlja in Davida Bandlja. Pesmi bo z glasbo povezovala harfistka Tatiana Donis, večer pa bo povezovala Tamara Stanese. Že februarja pa se obeta zvočna uprizoritev komedije Apokafiksa Dušana Jelinčiča. Zvočno igro bodo v sodelovanju z RAI Radio Trst A in 3. programom Radia Slovenija uprizorili člani ansambla Slovenskega stalnega gledališča in Radijskega odra.

Zaradi neposrednega radijskega prenosa z odra SSG gledalce vabijo, da se v dvorani zberejo deset minut pred pričetkom prireditve.


Najbolj brano