Kaj pa priložnost za Izolane?

V Izoli trda prede novopečenemu županu Danilu Markočiču in še bolj številnim občanom - tistim, ki jim občina zagotavlja plače, pa tudi drugim, ki jim pomaga plačati zdravstveno zavarovanje, vrtec, kosilo v osnovni šoli, najemnino v neprofitnem stanovanju, pomoč na domu in podobno. V kaši so morda tudi v kakšni od treh osnovnih šol, če so v času predbožičnih popustov nabavili novo opremo in občini izstavili račun, ki bo zdaj ostal neporavnan, saj ga občina ne more plačati.

Denar z njenega transakcijskega računa bo šel posavskemu podjetju, ki se ukvarja z nespecializiranim posredništvom pri prodaji raznovrstnih izdelkov, nima zaposlenih in toži izolsko občino, ker hale v bližini ladjedelnice ni moglo prodati za 3,03 milijona evrov, ampak zgolj za 1,9 milijona, čeprav jo je samo kupilo za kvečjemu 250.000 evrov. R Mercuri občino obtožuje, da ni mogel izkoristiti priložnosti v poslu, ker občina na širšem območju ladjedelnice že vrsto let ne dovoli novih gradenj. Najbolj zanimivo pri tem je, da ji podobnih izgubljenih priložnosti doslej ni mogel naprtiti nihče, niti Marinvest in Riba, čeprav prvo zaradi občine ni moglo zgraditi pomola B, drugo pa ne zagnati nove dejavnosti v industrijski coni.

Izolani pričakujejo, da jim bo nalil čistega vina. Je kdo Posavcem obljubil več, kot bi smel, ali malomarno vodil postopke?

Se bo po R Mercuriju še kdo domislil, da bi za izgubljeno priložnost obtožil občino in od nje terjal milijone? V dobro izolskega župana in Izolanov upamo, da ne. Markočič občanom zagotavlja, da bo naredil vse, da bo zaščitil njihov interes. Pripravil je tudi seznam zemljišč, najbrž na Šaredu in drugod, katerih vrednost so ocenili cenilci ali vsaj Gurs; z njihovo prodajo bi lahko občina v celoti poplačala skoraj dvomilijonsko terjatev. Toda Izolani pričakujejo tudi, da jim bo Markočič nalil čistega vina. Je kdo Posavcem v preteklosti v imenu občine obljubil več, kot bi smel (beri: da bo občina omogočila pozidavo območja), ali je v njenem imenu kdo malomarno vodil prostorske oziroma sodne postopke? Zadeva ima še vedno več vprašanj kot odgovorov, ki jim je treba priti do dna. Saj tudi Markočič priznava, da bi lahko z dvema milijonoma evrov zagotovili stanovanja številnim mladim družinam ali se lotili prve etape gradnje novega kulturnega doma. Na to priložnost Izolani čakajo bistveno dlje kot podjetje z drugega konca Slovenije v poslu.


Preberite še


Najbolj brano