Igralski in pevski cukrček, z grenkim priokusom

V Slovensko stalno gledališče prihaja off-Broadway muzikal The last five years - Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna. Predstava bo koprodukcija s SNG Nova Gorica s sodelovanjem Glasbene matice, vlogi mlade igralke in pevke Cathy in obetavnega pisatelja Jamieja bosta odigrala (in odpela) tržaška igralca Patrizia Jurinčič in Danijel Malalan. Režijo pa podpisuje Goričanka Jasmin Kovic.

Režiserka Jasmin Kovic, korepetitorka Andrejka Možina in protagonista muzikla Zadnjih pet let Patrizia Jurinčič in Danijel 
Malalan Foto: Arhiv SSG Trst
Režiserka Jasmin Kovic, korepetitorka Andrejka Možina in protagonista muzikla Zadnjih pet let Patrizia Jurinčič in Danijel Malalan Foto: Arhiv SSG Trst

Protagonista Patrizio Jurinčič in Danijela Malalana smo vprašali, kako bosta pristopila k glasbeno-gledališki zvrsti muzikla, ki bo od 8. februarja ogrel Malo dvorano SSG s svojo ljubezensko zgodbo.

Patricija Jurinčič: Muzikal je kot sladkor ... ali pa ne?

Muzikal Zadnjih pet let je spoj obojega. Je igralski in pevski “cukrček”, a téma je grenka. Današnja družba je neprizanesljiva do človeka, saj ga - če ne zadosti visokim pričakovanjem o finančnem, statusnem, kariernem, partnerskem, osebnem uspehu - brez slabe vesti izpljune na rob in pahne v globel nezadovoljstva nad samim seboj, z vsemi posledicami, ki jih tako nezadovoljstvo prinese. Cathyjina zgodba - zgodba mlade igralke, ki je neprizanesljiva do sebe in do svojih pričakovanj o uspešni igralski karieri, in ki se čedalje bolj pasivno “namaka” v lastnem nezadovoljstvu - je samo ena izmed zgodb o neprizanesljivosti, je samo primer. In posledica, ki jo zaradi takšne življenjske drže doleti - namreč to, da jo partner Jamie zapusti - je prav tako samo primer. A je lahko antologijski. To ni boj, ki ga bijejo samo mlade, ustvarjalno prekipevajoče igralke, ki se spopadajo z izzivom dobivanja prvih vlog v svoji karieri. To je boj slehernega človeka, ki mu ne uspe po od družbe vsiljenih merilih in se zaradi tega počuti ponižanega, manjvrednega, neuspešnega. In ki lahko, če se tem občutkom ne zna aktivno zoperstaviti, izgubi, kar je, si upam trditi, vrednejše od uspeha: ljudi, ki so mu najbližji.

Kaj pa vaših zadnjih pet let, Danijel Malalan?

To glasbeno delo v vsem pooseblja Jason Robert Brown, saj je avtor glasbe in teksta ter sam, v koncertni obliki, večkrat izvajalec tega dela. Muzikal za dva, pevca in pevko, igralca. Zgodba o ženski in moškem, ki se iščeta, za trenutek tudi najdeta in začutita ter se spet diametralno nasprotno oddaljujeta. In veliko pojeta. In tu bo ob meni Tržačanka Patrizia Jurinčič, s katero sva sodelovanje začela že dolgo nazaj, prav v glasbeni predstavi, mini muziklu SSG za otroke Jaz in ti, mali medo v režiji Katje Pegan, s songi Miroslava Košute in glasbo Mirka Vuksanovića, kjer je Patrizia, za sklop predstav, odlično nadomestila kolegico Vesno Pernarčič. V SSG sva s Patrizio igralsko in pevsko skupaj zaigrala tudi v Grumovem Dogodku v mestu Gogi v režiji Igorja Pisona. In da se, zaenkrat, krog sklene tako, kot se spodobi, je tu še pevka, multi instrumentalistka in pedagoginja Andrejka Možina. Njen doprinos k projektu je neprecenljiv. Z njo sva delila tudi drugačna glasbena popotovanja, kot je bilo, že dolgo nazaj, sodelovanje na Festivalu v Števerjanu ter kasneje na Festivalu slovenskega šansona. Kaj pa vaših zadnjih pet let? Razmislite. Vabljeni, da se nam pridružite.


Najbolj brano