Dostopnost za občane se ni poslabšala

Reorganizacija CSD uporabnikom iz ajdovske in vipavske občine ni prinesla bistvenih sprememb. “Na enoti Ajdovščina lahko na enak način kot pred reorganizacijo uveljavljajo pomoči, dobijo informacije in storitve in ni potrebe, da bi se posluževali služb v Novi Gorici,” pojasnjuje v. d. direktorice CSD Severna Primorska Patricija Može.

 CSD: reorganizacija ne zmanjšuje dostopnosti za občane.  Foto: Ambrož Sardoč
CSD: reorganizacija ne zmanjšuje dostopnosti za občane.  Foto: Ambrož Sardoč

AJDOVŠČINA > Bojazni Ajdovcev, da se bo z novo strukturo delovanja centrov za socialno delo, ki je prinesla združitev štirih centrov na severnem Primorskem, dostopnost do storitev poslabšala oziroma bodo določene zadeve namesto v Ajdovščini reševali na območnem centru v Novi Gorici, se, vsaj za zdaj, niso uresničile. Kot je pojasnila v. d. direktorice CSD Severna Primorska Patricija Može, so doslej združili predvsem upravljanje, kadrovanje in finančno računovodsko službo.

“Na strokovnem področju so na območni center prešle službe, ki so s svojim delovanjem že prej pokrivale celotno regijo, na primer služba za koordinacijo in pomoč žrtvam, koordinatorji za obravnavo v skupnosti, krizni center za otroke in mladostnike,” je povedala Možetova.

Spremembe letnih pravic

Ob novostih, ki jih je prinesla reorganizacija centra za socialno delo velja omeniti tudi vsebinske spremembe nekaterih letnih pravic. Očetovsko in starševsko nadomestilo bo letos znašalo sto odstotkov osnove. Materinsko nadomestilo bo neomejeno, starševsko bo omejeno na 2,5-kratnik povprečne plače. Dodatek za veliko družino bo pripadal vsem družinam s tremi ali več otroki, do državne štipendije bodo upravičeni dijaki in študenti iz družin z dohodki pod nekaj maj kot 660 evrov neto povprečno na člana.

Na območnem CSD se je na novo oblikovala služba za obravnavo letnih pravic, ti postopki pa se bodo namreč postopno avtomatizirali. “To, kar se je za občane spremenilo, je, da jim od 1. januarja letos ni več treba vsem oddajati vlog na CSD za letne pravice, kot so otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, štipendije. Za vlagatelje, ki imajo veljavno pravico, ponovno o uveljavljanju te pravice odločamo po uradni dolžnosti. Vlogo je treba oddati le v primeru, ko to pravico uveljavljajo na novo,” je še pojasnila.

To lahko občani iz ajdovske in vipavske občine še vedno uredijo na ajdovski enoti CSD, kjer so jim po zagotovilih pomočnice direktorice Bogomire Ipavec, osebno in po telefonu na razpolago tudi za vse druge informacije, nasvete in dodatna pojasnila. Število zaposlenih se v Ajdovščini ni spremenilo, skupaj s pomočnico direktorice jih je 13,5.

Kadrovsko vprašanje pa je le eno od področij, kjer se tudi zaposleni na CSD nadejajo sprememb. “Namen reorganizacije je bil namreč razbremenitev birokratskega dela strokovnih delavcev in krepitev socialnega strokovnega dela, tudi z dodatnimi kadri in s posodobitvijo naših postopkov dela,” je še povedala Patricija Može, ki se zaveda, da gre za dolgotrajen proces.


Najbolj brano