Kitajci bodo srečo iskali v Perli

Le še dober teden dni nas loči od največjega šahovskega turnirja pri nas. Tradicionalni Hit Open se bo v Novi Gorici pričel 25. januarja.

V Perli  se tudi letos obeta pester šahovski utrip. Foto: Leo Caharija
V Perli se tudi letos obeta pester šahovski utrip. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V Šahovskem klubu Nova Gorica pridno preštevajo prijavljene velemojstre. Po letu 2010 bodo, kot vse kaže, spet dosegli dvomestno število. Udeležbo je doslej napovedalo enajst šahistov z najvišjim nazivom. Med njimi je kar nekaj igralcev, ki so pisali ne le zgodovino turnirja, pač pa tudi kraljevske igre. Aleksandra Beljavskega poznavalcem šaha ni treba posebej predstavljati. Ukrajinec je močan pečat pustil tudi po letu 1996, ko je prevzel slovensko državljanstvo in so pripravili prvi Hitov turnir. Pri 65 letih se je sicer odločil, da se bo šahu posvečal manj intenzivno, njegova prisotnost pa bo kljub padajočemu ratingu (2528 točk) dala svojevrstno težo dogodku. Ne nazadnje je Beljavski leta 2015 tudi slavil v Novi Gorici.

Prvi in zadnji

Prvi nosilec bo, kot kaže seznam prijavljenih, Zdenko Kožul. Hrvaški velemojster ima z 2609 točkami najvišji rating, v Novi Gorici pa je v bil v prvem desetletju, torej v zlatih časih Hitovega turnirja, skoraj reden in zelo uspešen gost. Zaigral je že na uvodnem turnirju, ko je tako kot naslednje leto osvojil drugo mesto. Prvo zmago v Novi Gorici je zabeležil leta 1999, tretjo in zadnjo pa leta 2017. Lani ga je na seznamu zmagovalcev nasledil Jure Škoberne, ki se je leto poprej zvrstil tik za Kožulom. Zdaj je že znano, da tolminski velemojster, ki je zelo uspešno zastopal slovenske barve tudi na zadnji šahovski olimpijadi, konec januarja v Novi Gorici ne bo branil naslova. Zaradi časovne stiske bo Škoberne, ki je v Novi Gorici zmagal tudi leta 2011, torej izpustil 24. Hit Open.

Tudi na spletu

Igralni sistem novogoriškega turnirja ostaja nespremenjen. Šahisti bodo med 25. in 31. januarjem odigrali devet krogov po švicarskem sistemu. Elektronske šahovnice pa bodo omogočile spremljanje številnih partij v živo na spletu.

Sicer pa bodo letošnjemu turnirju v Novi Gorici dodatno razsežnost dali Kitajci. Prijavljena je kar deveterica šahistov, med njim tudi en velemojster, 19-letni Xu Xiangyu, ki ima z 2567 točkami drugi rating turnirja. Kdo ve, morda pa je kitajskemu paketu botrovalo tudi prizorišče turnirja. Gostila ga bo novogoriška Perla, Kitajci pa slovijo kot oboževalci iger na srečo. Sicer bo azijski pridih čutiti tudi po zaslugi šahistov iz Mongolije, Singapurja in Indije. Kljub nekoliko nižjemu nagradnemu skladu, ki letos znaša 5000 evrov, je udeležba pisana in številčna.

Bližajo se dvestotici

“Če smo imeli na zadnjih treh turnirjih v povprečju 128 igralcev, se letos na A in B turnirju obeta precej večja udeležba, ki je že presegla skupno številko 180 šahistov iz 15 držav. Veliko smo postorili pri promociji turnirja pri nas, a tudi v sosednjih Italiji in na Hrvaškem. Tudi sicer je turnirski termin v mednarodnem šahovskem koledarju že ustaljen in se ga bomo bržkone držali še naprej,” je povedal predsednik ŠK Nova Gorica Matjaž Lovišček. Največ upov v domačem klubu polagajo v Jurija Zamarja Kodeljo, ki bo lovil manjkajoče točke za FIDE mojstra. Ta šahovski naziv že ima Bistričan Daniel Beletič, ki je z 2371 točkami najvišje na lestvici prijavljenih Primorcev, tudi sicer pa v Novi Gorici pogosto in uspešno nastopa. Tako kot tudi prijavljena slovenska velemojstra, reprezentant Matej Šebenik in Marko Tratar.

Svojo pot, da bi prekrižala načrte šahistom z najvišjim nazivom in osvojila kakšen bal, bo iskala tudi deseterica mednarodnih mojstrov. Tovrstno priložnost bo nemara lovila tudi postojnska ženska FIDE mojstrica Ivana Hreščak, ki je na lanskem mladinskem evropskem prvenstvu do 18 let osvojila peto mesto in normo za žensko mednarodno mojstrico.


Najbolj brano