Vino: Rebula selekcija (Svetlik)

Suho belo kakovostno vino ZGP letnik 2013 13,5 % vol. alk. posestvo Svetlik (Kamnje) cena: 30 evrov (Solum, Nova Gorica)

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

Ivi in Edvard Svetlik sta si nad vasjo Kamnje, prislonjeno na pobočje Čavna, že dolgo nazaj uredila dom. Tam je tudi vinograd Grace, ki na višini 310 do 370 metrov zre proti jugu.

Razen nekaj vrst je v njem izključno rebula, prevladujoča sorta v treh vinogradih zakoncev Svetlik. Sprva sta bila vinarja le iz hobija, da bosta pridelala vino zase in za prijatelje, zdaj pa je njuna rebula znana tudi preko slovenskih meja in eno od hišnih vin v Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji.

Leta 2013 so nekaj grozdja v vinogradu Grace pobrali teden dni pred trgatvijo in pripravili vrelni nastavek, da ni bilo treba dodajati kvasovk. Rebulo so macerirali devet dni, nato je dve leti zorela v velikih hrastovih sodih.

Vino je bilo stekleničeno brez filtriranja. V kozarcu je bistro, odsevne jantarne barve in precej gosto, da na stenah pušča počasi spuščajoče se zavese. Cvetica je bogata in intenzivna, po suhih marelicah, lešnikih, karameli, smolnato-medena, tudi nekoliko po pomarančni lupini in ingverju.

V ustih je vino toplo in suho, zaznave po suhem sadju se ponovijo, je tudi malenkost pikantno z zglajenimi tanini. Odhod je dolg in nekoliko mandljast. Uglajena, polna in bogata rebula, ki še raste. Harmonično vino, da bi ga bil vesel tudi Matija Vertovec, ki je sredi 19. stoletja vinarjem na Vipavskem predlagal soroden način pridelave belih vin. Karakterno vino za k polnejšim, karakternim jedem in za razmislek o potencialu primorskih rebul.


Najbolj brano